Konsumentpriserna i Storbritannien på högsta nivån på 40 år

Taggar i artikeln

Storbritannien
Publicerad

Konsumentpriserna i Storbritannien ökade mer än väntat i årstakt i juli och är på högsta nivån på 40 år.

Finwire

På årsbasis steg konsumentpriserna, KPI, 10,1 procent (+9,4), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 9,8 procent. I juni ökade KPI 9,4 procent. På månadsbasis steg KPI i juli med 0,6 procent, jämfört med oförändrat i juni.

Matpriserna bidrog mest till den ökade inflationen, vilka steg med 2,3 procent. Det är tredje månaden i rad matpriserna stiger och är den största månatliga ökningen sedan 2001. Även transport bidrog till uppgången.

KPI inklusive boendekostnader (CPIH) steg 8,8 procent på årsbasis.

Annons

Priserna för bostäder och hushållstjänster steg med 9,1 procent under året.

Kärninflationen, KPI rensat för mat, alkohol och tobak, steg med 6,2 procent på årsbasis i juli. I juni låg prisökningen på 5,8 procent.

Storbritannien kan ställas inför en stor strejk i och med att flera offentligt anställda väntas gå ut i protest mot deras löner. Igår kom data som visade att lönerna minskade i unionen.

Annons

Landet dras med en ”levnadskris”, där inflationen har gjort flera produkter dyra. Det har lett till att regeringen infört en vinstskatt på oljebolag. Pengarna från skatten ska användas för att kompensera utsatta hushåll.

Annons