Konkurrenternas försäljning störtdyker efter Teslas prissänkningar i Kina

Taggar i artikeln

Tesla
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Teslas prissänkningar i Kina minskade försäljningen av konkurrerande inhemska elfordonstillverkare Nio, Li Auto och Xpeng med så mycket som 60 procent i januari.

Realtid.se

Nio, Li Auto och Xpeng visade alla betydande minskningar i både månads- och år-till-år-försäljningsjämförelser i januari efter att Tesla slog ned efterfrågan genom att sänka priserna med så mycket som 13,5 procent på fordon i Kina. Det rapporterar den amerikanska nyhetssajten Teslarati.

Nio levererade 8 506 fordon i januari, en minskning med 46,2 procent från december 2022 och en minskning med 11,9 från januari 2022. Li Autos 15 141 enheter levererade förra månaden var en minskning med 28,7 procent från månaden innan och en minskning med 23,4 procent från januari 2022. XPeng kände att den mest drastiska minskningen, med en försäljningsminskning på 53,8 procent jämfört med december men en massiv nedgång på 59,6 procent från januari förra året.

Enligt analytiker som Investing.com pratat med är analytiker övertygade om att Teslas prissänkning på  bidrog till försäljningsnedgången.

Annons

Den 6 januari justerade Tesla Model 3- och Model Y-priserna i Kina och sänkte priserna för att påverka efterfrågeökningarna eftersom december såg en drastisk minskning av försäljningen från elbilsmarknaden i regionen. Tesla såg en minskning med 44 procent i försäljningen i december jämfört med november, även om företaget rullade ut rabatter i slutet av året för att hjälpa till att nå sina årliga produktions- och leveransmål.

Från 9 januari till 15 januari, veckan efter Teslas prissänkningar i Kina, ökade biltillverkarens försäljning med 76 procent till 12 654 fordon, visade data från China Merchant’s Bank.

Tesla använde samma prissänkningsstrategi i USA i januari för att starta 2023 i snabb takt. Dessutom rapporterade Teslarati tidigare i veckan att Tesla lägger till 3 000 dollar rabatt  eller tre års gratis Supercharging för att välja Model S och Model X-inbyten, i hopp om att få nya beställningar för sina flaggskeppsmodeller.

Annons

Även i Sverige har Tesla sänkt priserna, något som Realtid har skrivit om.

Anledningen till prisjusteringarna är, enligt Tesla, att produktionen har blivit mer effektiv och att bilarna numera byggs på fler ställen – vilket minskar fraktkostnaderna.

Annons