Bilder från Front Advokaters hemsida.
Juridik

Kommunalrådet om advokatbyrån: ”Skattebetalarna har blivit blåsta på miljonbelopp”

Göteborgs stad häver sina ramavtal med Front Advokater med omedelbar verkan.

Uppdaterad 2020-09-18
Publicerad 2020-09-17

Påståendena om överdebitering blev alltför många och nu häver Göteborgs stad ramavtalen med Front Advokater. För advokatbyrån blir konsekvenserna stora eftersom ramavtalen inte bara gäller för förvaltningar och bolag inom Göteborgs Stad utan också för ett antal kranskommuner runt Göteborg. Detta eftersom Inköps- och upphandlingsförvaltningen i Göteborgs stad fungerar som en regional inköpscentral, skriver Göteborgs-Posten.

I går fattade förvaltningsdirektören Henrik Karlsson beslutet om omedelbar hävning och det beslutet var delegerat av Nämnden för inköp och upphandling i Göteborgs Stad. Henrik Karlsson har bland annat pratat med advokaten Jonas Ahlbom, som i media påstår att överfakturering är en inarbetad affärsmetod på Front Advokater.

– Vi har talat med Jonas Wahlbom, och haft möten med andra personer under de senaste dagarna, och har kontrollerat vilka de är och vad de har att säga. Vi är trygga med den informationen vi har fått, säger Henrik Karlsson till Göteborgs-Posten och tillägger att han under de senaste dagarna har varit i kontakt med ett antal personer som förklarat sig villiga att vittna om vad de vet kring fakturering av tjänster som helt enkelt inte har utförts.

Trots att ramavtalet går ut i slutet av oktober sägs det nu upp med omedelbar verkan. En av stadens toppolitiker, Martin Wannholt från Demokraterna, menar dock att staden borde ha agerat redan i maj månad.

– Det handlar om mångmiljonbelopp – skattebetalarna har blivit blåsta. Det är viktigt att allt i den här affären kommer upp till ytan. Inget får mörkas, säger Martin Wannholt till Göteborgs-Posten.

Att avtalet sägs upp innebär att inga nya uppdrag kan läggas ut på Front Advokater, men att varje beställare får avgöra hur det blir med pågående uppdrag.

Realtid har sökt Front Advokater för en kommentar.

Platsannonser

Logga in