Finans

”Kommer se över mina andra investeringar via Mangold”

Realtid har talat med fem personer bakom grupptalan mot Mangold Fondkommission. "Man blir lite skrämd och upprörd över detta", säger en av investerarna.

Uppdaterad 2019-08-29
Publicerad 2019-08-28

Mangold Fondkommission krävs på skadestånd av totalt 23 aktörer på grund av vilseledande marknadsföringsmaterial i samband med en bryggfinansiering om 26 miljoner kronor.

I grupptalan finns det bland annat 13 privatpersoner i åldrarna mellan 38 år upp till 95 år som förlorat mellan 200 000 till 1,3 miljoner kronor. 

Realtid har talat med fem av dessa privatpersoner som känner sig lurade dels av Mangold Fondkommission, men även av fastighetsbolaget Albert Hansson Finans.

Det var i slutet av 2017 och början av år 2018 som Mangold marknadsförde ett erbjudande om att investera i en bryggfinansiering till fastighetsbolaget Albert Hansson Finans och Fastighet. 

Syftet med bryggfinansieringen var bostadsrätter som fastighetsbolaget skulle upprätta i Båstad. Dessa ställdes även som säkerheter. Skulle bostadsbolaget gå i konkurs skulle investerarna få bostadsrätterna.

Investerarna erbjöds en ränta om 15 procent per år med återbetalning den 15 oktober.

När bostadsbolaget gick i konkurs kom det dock fram att det fanns en pantsättning på de befintliga pantbreven i bostadsrättsföreningen i Båstad om 10 miljoner kronor med ett inomläge cirka 20 miljoner kronor till crowfundingbolaget Tessin.

– Affärer är ju alltid riskabla men här fanns det inget som visade på att det skulle vara riskabelt. Om det skulle bli konkurs, om de inte skulle kunna sälja lägenheterna, så skulle dessa tillfalla oss. Vi skulle få ta hand om dem och sälja dem. När de sålde visade det sig att dessa var belånade ännu mer av aktörer som skulle ha stora pengar tillbaka. Vi kom i andra hand, säger en av investerarna som inte såg några risker i investeringen. 

– Man får lita på de som jobbar för Mangold som tar fram prospekt och marknadsföring. 

En annan av investerarna berättar att han fick rekommendation från Mangold om denna investering. Han såg aldrig något marknadsföringsmaterial men fick successivt veta att det gick trögt med försäljningen av bostadsrätterna.

Såg du några risker med investeringen?
– Riskerna var överhuvudtaget att branschen gått ned i storstadsområden men å andra sidan tänkte jag att Båstad är ett inneställe som borde kunna säljas. I och med att att man inte får lån på banken så får man ta på sig att det är en större risk att investera i detta, säger investeraren.

Han har i efterhand förstått att bolaget inte lämnat ut en korrekt bild om det ekonomiska läget, men tycker att Mangold hade kunnat göra mer för att få en korrekt bild.

– Det är dålig information. Man blir lite skrämd och upprörd över detta och jag måste kanske se över mina andra investeringar som jag har på Mangold, kanske kommer jag dra tillbaka dem. Så ser jag det just nu. När vi nu pratat så ska jag lyfta diskussionen med Mangold eftersom jag har ytterligare en del pengar investerade genom Mangold.

– Det är en väldigt tråkig historia och man blir skeptisk gentemot det företaget som rekommenderar och inte tagit reda på hela bilden bakom detta bolag.

En tredje av investerarna som realtid talat med har också fler investeringar via Mangold med olika resultat. Han såg inga risker i placeringen som skulle vara en kort placering och han bedömde det som bra villkor.

– Det är tråkigt när det händer sådana här saker. Man tycker ju att Mangold ska ha lite bättre koll.

En fjärde av investerarna vände sig till en företag anknutet till Mangold och sökte en säker placering på ett år och förklarade att han var nöjd med 4-5 procents ränta. Han blev rekommenderad denna bryggfinansiering och litade på placerarna.

– Nu litar jag på att advokaterna och juristerna driver tillbaka pengarna, säger han.

Han tycker att Mangold borde ha säkerställt panterna.

– Hade man gjort den processen så hade det varit säkra placeringar. Det är här felet ligger.

En femte investerare pekar på att det inte är så konstigt att det fanns ett stort intresse för att investera i denna produkt eftersom det lät väldigt bra i marknadsföringsmaterialet om företaget.

– Mangold har god erfarenhet av sådana konstruktioner, men sedan att detta företag inte var hederliga var inte lätt att veta. Man kan hoppas att de hamnar i fängelse.

Flera stämningsansökningar har även lämnats in mot fastighetsbolaget Albert Hansson Finans med skadeståndskrav. 

Realtid har talat med Per-Anders Tammerlöv vd på Mangold Fondkommission som inte vill uttala sig om stämningsansökan som kom in i måndags då han ännu inte läst denna tillsammans med bolagets ombud.

Platsannonser