Finans Nyhet

Klart med ny UBS-ordförande

Publicerad

Den före detta ordföranden för Bundesbank, Axel Weber, blir ny ordförande för UBS.

Realtid.se

Enligt Financial Times har det tidigare spekulerats i om den före detta Bundesbank-ordföranden skulle få en topptjänst hos Deutsche Bank. Men nu blir det alltså inte på det viset, utan det är UBS som gäller.

54-årige Axel Weber går först in som vice ordförande och får då en ersättning på cirka 1,8 miljoner dollar per år och 150.000 UBS-aktier som är låsta i fyra år. När han sedan övergår till ordförande höjs ersättningen till 2,4 miljoner dollar samt 200.000 aktier.

Den nuvarande UBS-ordföranden Kaspar Villiger, tillika före detta schweizisk finansminister, gick in för att återställa ordningen i UBS efter finanskrisen. Hans ersättning låg intitalt på cirka en miljon dollar och höjdes allteftersom till 1,8 miljoner dollar per år. Kaspar Villiger har flera gångar pekat på vikten av att hitta olika ersättare:

Annons

– Jag känner mig nöjd med att, genom nomineringen av Axel Weber, kunna presentera en styrelsemedlem och framtida ordförande som är en internationellt erkänd person med ett mycket gott rykte, säger Caspar Villiger.

Axel Weber, som har en ekonomisk adademisk utbildning, började hos Bundesbank 2004. Genom att han nu väljer att lämna den tyska banken och därmed även missar möjligheten att bli ledare för Europeiska Centralbanken, ECB, har han väckt en hel del förvåning i politiska och finansiella kretsar.

Hans överraskande beslut att lämna Bundesbank följdes av intensiva spekulationer kring hans framtid där desssa handlade mycket om att om att han skulle gå in i Deutsche Bank, där frågan om att hitta en ersättare till nuvarande vd Josef Ackermann har blivit central.

Annons

Enligt Financial Times har Axel Weber setts som en stark kandidat i och med hans rykte som akademiker samt toppbyråkrat med ett extemt bra nätverk. Samtidigt har det funnits farhågor kring hans bristande erfarenheter av marknadsföring samt att sköta ett enormt stort företag. Enligt Financial Times har det snarare talats om att det kanske behövs en ledarskapsduo för att leda Tysklands största bank.

Enligt samma tidning var UBS tidigare respekterat för sin stabilitet och förmåga att visa god lönsamhet, men efter att banken har varit en av de största orsakerna till finanskrisen har gruppen fått gå igenom en rejäl turbulens inom ledarskapsområdet med inte mindre än tre ordföranden och tre vd:ar på lika många år samt en rejäl förändring av det som en gång var bankens riktiga flaggskepp – verksamheten inom investment banking.

Men detta avskräcker alltså inte Max Weber från att gå in som ordförande i banken:

Annons

– UBS är en dynamisk global leverantör av finansiella tjänster med traditionella europeiska rötter. Att kunna vara med och forma bankens framtid ser jag som en mycket spännande utmaning, säger Axel Weber till Financial Times.

Axel Weber avgick som ordförande för Bundesbank den 30 april i år. Då sågs detta som ett steg för att kandidera som chef för Europeiska Centralbanken, ECB.

Annons