Bank

"Klär oss med respekt för både kunder och kollegor"

Klädkoderna på bankerna har blivit ett hett ämne på Wall Street. Hos bankerna i Sverige finns det inga, alternativt väldigt "lösa" klädkoder. De flesta banker som Realtid talat med nobbar dock sneakers och jeans – förutom två banker som öppnar upp för den mer lediga stilen.

Publicerad 2019-03-21

På Wallstreet har storbanker som JP Morgan Chase och Goldman Sachs lättat på klädkoderna i banken. Goldman Sachs nye vd David Solomon anger inte hur de anställda kan klä sig men uppmuntrar personalen att de ska klä sig på ett sätt som överensstämmer med kundernas förväntningar.

I Sverige låter det i stort sett likadant hos bankerna. Realtid har haft kontakt med åtta banker, Handelsbanken, SEB, Swedbank, Carnegie, Nordea, Danske Bank, Erik Penser Bank och DNB.

På Handelsbanken finns det ingen klädkod, uppger Sandra Åkerfors som är samordningsansvarig för frågor om jämställd och mångfald på Handelsbankenkoncernens centrala personalavdelning. 

– Som sagt så har vi ingen klädkod, men våra medarbetare anpassar sig givetvis efter de situationer de ställs inför och vilka människor de möter i sitt arbete, svarar Sandra Åkerfors.

Laurence Westerlund, pressansvarig på SEB, säger att det inte finns någon klädkod på de avdelningar inom banken där de anställda inte möter kunder utan en ”vägledning om att komma till jobbet hel och ren, och inte väcka anstöt”.

– Där vi möter kunder, anpassar vi oss till vad som är kutym i branschen/kundsegmentet vi möter. Det ser således lite olika ut beroende på enhet inom SEB, i vilket land vi verkar och det är i mångt och mycket upp till den chef och de medarbetare som arbetar på respektive arbetsplats.  

Är sneakers, jeans och t-shirt okej?
– På platser inom banken där vi i huvudsak inte möter kunder så finns ingen kod som säger att medarbetare inte får bära sneakers, jeans eller t-shirt. Men som sagt, det är i mångt och mycket upp till den chef och de medarbetare som arbetar på respektive arbetsplats, säger han.

Swedbanks presskontakt Anette Ringius hänvisar till nedanstående svar på frågaorna om klädkod och om sneakers, jeans och t-shirt:

– Nej, vi har ingen ”klädkodspolicy”. Swedbank är banken för de många människorna och företagen och det speglas även i medarbetarnas klädsel. Vi anpassar klädstilen utifrån de arbetsuppgifter vi har och de kunder vi möter.

Carnegie finns det heller ingen uttalad klädkod, uppger Richard Buch, kommunikationschef på Carnegie:

– Nej, vi har ingen uttalad klädkod på Carnegie, men klär oss med respekt för både kunder och kollegor.  

Även Afroditi Kellberg, presschef på Nordea berättar att det under lång tid inte funnits någon klädkod på banken.

– Nordea har ingen formell klädkod. Vi tycker att det är viktigt med vårdad klädsel, men anser att det fungerar väl utan att vi behöver reglera det genom en formell kod.

Danske Bank finns det heller ingen klädkod, uppger presschef, Anna Sundblad.

– Vi har ingen specifik klädkod utan det är sunt förnuft som gäller. Som anställd representerar du banken och träffar du kunder i din arbetsroll förväntas det dock att du har en viss klädstil, dit hör till exempel inte trasiga kläder, shorts och linnen. Enligt den information jag har var det länge sedan vi hade en specifik policy som omfattar klädkoder, tyvärr kan jag inte få fram exakt när en sådan klädkod fanns.  

Erik Penser Bank är det inte okej att bära sneakers och jeans när man representerar banken. Erik Penser Banks vd Johan Mörner svarar på frågan om bankens klädkod:

– Vi har en "lös" klädkod som innebär att vi alltid skall vara snyggt klädda när vi träffar kunder och andra när vi representerar banken. Sedan innebär det inte att vi har till exempel slipstvång för män. Vi litar på att våra medarbetare har gott omdöme. Sneakers och jeans är inte OK i sådana sammanhang, men det är som sagt inget problem då våra medarbetare känner sådant.

Vidar Korsberg Dalsbø , kommunikationsrådgivare på DNB, uppger att det är upp till var och en hur man vill klä sig men att det finns en vägledning på banken som dock inte ska ses som ett facit.

– Det har varit en lösning som har fungerat väldigt bra på DNB och det hör till ovanligheten att anställda klär sig opassande. Om detta skulle ske löser vi saken genom att ta upp detta med den anställde genom den närmsta chefen.

Han berättar även att klädkoden varierar från avdelning till avdelning och på sommaren klär sig de flesta anställda mer avslappnat. de som klär sig mest formellt på banken är bland annat dem På DNB Markets och de som arbetar direkt mot kunder, medan  IT, back office, kommunikation och kundtjänst klär sig mer informellt. 

– På sommaren släpper många män kostym till förmån för pikétröja och chinosbyxor. För damerna finns det mycket på sommarklänningar och lättare sommarkläder, vilket är mer naturligt under sommarvädret. Både i DNB och finansbranschen finns det fortfarande många oskrivna regler för outfits, men vårt intryck är att klädkoden är mer avslappnad i Norge än i övriga världen. Sneakers, jeans och t-shirts kan exempelvis fungera bra, men som det är situations- och rollberoende.

Platsannonser