SBAB och Bankgirot får toppbetyg i arbetsplatsundersökning. Foto (SBAB): TT och Bankgirot
SBAB och Bankgirot får toppbetyg i arbetsplatsundersökning. Foto (SBAB): TT och Bankgirot
Undersökning

Toppbetyg till SBAB och Bankgirot 

I Nyckeltalsinstitutets årliga kartläggning av de mest attraktiva, jämställda och hälsosamma organisationerna i landet är SBAB och Bankgirot de enda bankaktörerna som kvalar in.

Uppdaterad 2021-05-09
Publicerad 2021-05-03

Resultatet är baserat på drygt 600 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor och kartläggningen visar också hur pandemin har påverkat arbetsvillkoren på den svenska arbetsmarknaden. Det framgår av ett pressmeddelande.

Resultatet är baserat på data i form av indexerade arbetsvillkor som bland annat sjukfrånvaro, friskvård, lön, övertid, chefsstrukturer och karriärmöjligheter.

Rapporten visar även hur villkoren på den svenska arbetsmarknaden har förändrats under coronapandemin. Bland annat har hälsan förbättrats för framför allt hemmajobbare, höginkomsttagare och män. Dessutom visar rapporten att jämställdheten har tagit en paus på många områden under pandemin och att det därför har varit ett sämre år för kvinnor jämfört med tidigare år när jämställdheten successivt har gått framåt. Kartläggningen visar även att vissa arbetsvillkor på den svenska arbetsmarknaden har förbättrats trots pandemin, primärt när det kommer till avgångar, löner och övertid. 

Topplista - de mest attraktiva arbetsgivarna

  • Ellevio AB
  • Akademiska Hus AB
  • Humlegården fastigheter AB

Topplista - de mest jämställda arbetsgivarna

  • Stadsbyggnadskontoret i Göteborg
  • SBAB Bank AB
  • Sveriges Radio AB

Topplista - de mest hälsosamma arbetsgivarna

  • Peab AB
  • E-hälsomyndigheten
  • Bankgirot

 

Om kartläggningen

Kartläggningen baseras på insamlad statistik från 2020 och har genererats från en unik databas, med information om drygt 600 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor, från drygt 300 företag och organisationer. Kategorin Attraktiv arbetsgivarindex baseras på faktorer som bland annat tillsvidareanställningar, lika chefskarriär, gruppstorlek, kompetensutveckling, övertid och sjukfrånvaro. Jämställdhetsindex baseras på faktorer som lika arbetsvillkor för män och kvinnor som till exempel lön, ledningsgrupp, föräldraskap, deltid och visstidsanställning. Hälsoindex baseras bland annat på faktorerna sjukfall, rehabresultat, sjukfrånvaro, friskvård och arbetsmiljöarbete.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in