Finans Nyhet

Låg digital kompetens i styrelser

Publicerad

Endast 20 procent av styrelseledamöterna är digitalt kunniga. Det visar en färsk undersökning bland StyrelseAkademiens medlemmar.

Enligt undersökningen har 70 procent av företagen ännu inte fastställt och tydliggjort en vision som bygger på de nya digitala möjligheterna.

SuzanneSandler_Fotor.jpg

Lika många av styrelsemedlemmarna, 70 procent, anser inte att deras företag främjar nya affärsexperiment för att kunna ta tillvara digitala affärsmöjligheter.

Annons

Mer än hälften av styrelserna anger att de är mindre digitala än sina kunder. Lika många upplever inte att de digitala trenderna påverkar deras verksamhet.

– Det har visat sig vara svårt att hitta styrelsemedlemmar med digital kompetens, säger Suzanne Sandler, VD för StyrelseAkademien Stockholm

Bäst på digital affärs- och ledarskapsförmåga är High tech-företagen. Betydligt sämre är det i byggbranschen och i delar av tillverkningsindustrin.

Annons

– Utvecklingspotentialen är enorm och jag är övertygad om att vi kommer se stora positiva förändringar framöver. Finns digital kompetens i styrelsen ökar sannolikheten för att det genomsyrar fler delar i affärsprocessen, menar Suzanne Sandler.

 

Fakta

Undersökningen genomfördes under februari och mars 2016. Drygt 300 medlemmar från StyrelseAkademien har deltagit. 72 procent av de svarande var män och 28 procent kvinnor. 40 procent var under 55 år och 60 procent var över 55 år.

Annons