Setterwalls hr-chef Kristina Jakobsson och Sara Rydén, rekryteringsansvarig.
Setterwalls hr-chef Kristina Jakobsson och Sara Rydén, rekryteringsansvarig.
Rekrytering

Festligt karrärmingel lockar unga jurister

Det är stor konkurrens om nyutbildade jurister, och för advokatbyråerna gäller det att sticka ut i  mängden för att locka de bästa talangerna. Med detta som målsättning anordnade Setterwalls i veckan under festliga former sitt fjärde årliga karriärevent under rubriken "En dag på Setterwalls".

Uppdaterad 2017-02-23
Publicerad 2017-02-23

Ett 80-tal personer, en mix av studenter från juristprogrammen och av nyligen färdigutbildade jurister, besökte i tisdags den affärsjuridiska byrån Setterwalls i Stockholm för att delta i deras årliga karriärevent "En dag på Setterwalls". De flesta mellan 20 och 30 år, och ungefär lika många av båda könen.

Kvällen började i festlig stil med mingel och bubbel, och Realtid Karriär var på plats för att ta reda på lite mer om Setterwalls syfte med tillställningen. Vi träffade advokatbyråns hr-chef Kristina Jakobsson och hennes kollega Sara Rydén, rekryteringsansvarig, i vimlet.

Kristina: Tanken är att vi ska nätverka med personer som kanske skulle vilja börja jobba hos oss, och att de ska lära känna oss som arbetsgivare. En del som är här har tagit sin examen och sitter ting, men flertalet är studenter från juristprogrammen på Stockholm och Uppsala universitet, och så har vi har ett par långväga gäster från Göteborg och Lund.

Är det hård konkurrens om nyutbildade jurister?
Kristina: Jag det kan man nog säga att det är, vi är många som är ute efter ungefär samma sorts kandidater. Sedan kanske inte alla passar för oss, eller vi för dem. Vi nyanställer ett tiotal jurister per år. Vi jobbar mycket med mångfaldsarbete och försöker få en bra mix; vi vill att det ska vara brett och blandat.

Vilken är Setterwalls "usp" som arbetsgivare, som gör att man söker sig till er?
Sara: Vi är en personlig byrå som ser till individen. Vi satsar på dem som vill satsa på oss, och vill att våra anställda ska trivas.

Finns det någon speciell "Setterwalls-typ" när det kommer till de jurister ni söker?
Sara: Nej, det kan man inte säga, vi är intresserade av en dialog med alla som vill jobba hos oss. Men det är klart att vi gärna vil attrahera ambitiösa personer som vill göra karriär just hos oss.

Vad står på programmet under kvällen?
Kristina: Efter minglet hälsar vår managing partner Kristina Einarsson välkommen, därefter kommer deltagarna att gruppvis få träffa alla våra verksamhetsgrupper i en "speed meeting", och så avslutas kvällen med en juristpanel med delägare och biträdande jurister som berättar om sina egna val i karriären.

Har just dessa karriärkvällar lett till någon anställning?
Sara: Ja, vi har flera anställda som har träffat oss första gången just här. Det är förstås flera faktorer som spelar in, men jag tror att de tack vare den här kvällen fått en positiv och tydlig bild av vilka vi är.

Gör andra advokatbyråer likadant och arrangerar den här typen av event?
Kristina: Det är jag övertygad om, men jag har faktiskt inte hört om någon som har precis samma koncept. Vi försöker såklart vara så unika som det går, men det viktigaste är att våra gäster under den här kvällen ska få lära känna oss så mycket som möjligt.

Vilka andra sätt än denna årliga informationskväll använder ni för att nå ut till nybakade jurister?
Kristina: Det kan vara arbetsmarknadsmässor, studentdagar på universiteten, våra socialmediakanaler och såklart platsannonser och liknande som är mer specifikt inriktade på vissa jobb. Vi har också SetterwallsPodden, som existerar för att potentiella kandidater ska få veta mer om hur det är att jobba hos oss. I varje avsnitt berättar våra medarbetare om olika inslag i arbetslivet på Setterwalls. Nästa avsnitt kommer att handla om tingstjänstgöring och arbete med tvistelösning.

Vi träffade även några av besökarna på kvällens event och ställde frågan:
Vilka faktorer är viktigast för dig när du söker jobb?


Sebastian Brodin, 30 år, tingsnotarie på  Stockholms tingsrätt:
– Det måste finnas en balans mellan jobb och fritid, men framför allt är företagskulturen viktigt; att den är inbjudande och trivsam. Annars blir det svårt att behålla nyanställda ur min generation någon längre tid.Tove Ljungqvist, 19 år, termin två på juristprogrammet i Stockholm:
– Att arbetsgivaren ser mig som människa och inte bara som ett arbetsredskap. Och så ska det vara en trevlig miljö, och inte minst ett relevant jobb där jag känner att jag kan bidra med något. Lönen kommer i andra hand för mig.Cecilia Wesslén, 30 år, sitter ting på Västmanlands tingsrätt:
– Det finns ganska många grejer, men viktigast är nog ett jobb som känns meningsfullt. För min egen del förutsätter det att man har ganska mycket eget ansvar. Att ha trevliga kolleger, att det är högt i tak och bra stämning är också viktigt.
 

Platsannonser

Logga in