FinansNyhet

Efter Catella – nu går hon till Carnegie Fonder

Anna Strömberg.Anna Strömberg.
Anna Strömberg. Foto: Catella
Publicerad

Anna Strömberg lämnar Catella Fondförvaltning och blir i stället hållbarhetsansvarig på Carnegie Fonder.

Camilla Jonsson

Catella sålde i somras 70 procent av Catella Fondförvaltning till Athanase Industrial Partner. Anna Strömberg lämnar nu tjänsten som fondförvaltare och hållbarhetsansvarig på Catella Fondförvaltning och går i stället in som hållbarhetsansvarig på Carnegie Fonder, och som förvaltare av fonden Tillväxt Sverige, Sveriges första Svanenmärkta fond.

Anna Strömberg har en Msc i Financial Economics från Stockholms universitet och kommer närmast från en tjänst som fondförvaltare och hållbarhetsansvarig på Catella Fondförvaltning. Anna Strömberg har arbetat som  förvaltare i 23 år och sitter i styrelsen för Swesif, Sveriges forum för ansvarsfulla investeringar. Hon också medlem i Carnegie Fonders råd för ansvarsfulla investeringar, som supporterar och  koordinerar förvaltarnas hållbarhetsarbete.  

– Carnegie Fonder är ett av Sveriges ledande fondbolag, med en lång och framgångsrik historia. Jag ser fram mot  att utveckla Carnegie Fonders hållbarhetsarbete ytterligare, tillsammans med både nya kollegor och  andelsägare”, säger Anna Strömberg.  

Annons

-Anna Strömberg är  en rutinerad förvaltare som dessutom har spetskunskap inom hållbarhetsfrågor. Det är en unik  kombination som kommer att lyfta Carnegie Fonders hållbarhetsarbete inom samtliga  tillgångsslag och marknader, säger Carnegie Fonders vd Hans Hedström. 

Carnegie Fonders förvaltare har utbildats i ESG-frågor av  PRI Academy och har utvecklat CF THOR, ett digitalt verktyg som integrerar modern hållbarhetsanalys med  den traditionella finansanalysen. 

– Carnegie Fonders hållbarhetsarbete utförs av förvaltarna i fonderna, tillsammans med de bolag vi investerar i.  Det handlar om ägarstyrning, om att ställa krav och att hjälpa bolagen att våga sikta högre. Vi investerar  långsiktigt, och vill att våra bolag ska investera långsiktigt i hållbara lösningar. Det är för att vässa detta arbete  ytterligare som vi har anställt Anna Strömberg som hållbarhetsansvarig och fondförvaltare, säger Hans Hedström. 

Annons

Som ett led i rekryteringen av Anna Strömberg tillträder David Östman, i dag risk- och affärsanalytiker på Carnegie Fonder, en nyinrättad position som hållbarhetsanalytiker inom förvaltningen. David Östman är en av  Sveriges första certifierade ESG-analytiker; CESGA – Certified Environmental, Social and Governance Analyst,  som administreras av den europeiska finansanalytikerfederationen EFFAS. 

 

Annons