Karriärporträtt

“Efter 18 år med telekom var det dags att göra något annat”

Ett mångårigt aktieintresse och en gammal bekantskap gjorde det möjligt för Lars-Åke Norling att byta telekom mot finansbranschen och högsta posten på Nordnet. 

Uppdaterad 2019-09-30
Publicerad 2019-09-29

Lars-Åke Norling är civilingenjören som började sin karriär som trainee på ABB och efter lång tid inom telekom, ett kort inhopp på investmentbolag, till slut nådde vd-posten på en bank. 

Norling är ny vd på Nordnet sedan början av september. Vi träffas på huvudkontoret i centrala Stockholm. Han känner igen mig men kan inte riktigt placera mig, jag har intervjuat honom ett par gånger för flera år sedan när han var vd för Telenor Sverige och jag själv jobbade för en annan arbetsgivare.

En tidigare kollega på Bredbandsbolaget och Telenor Sverige, numera vd för Kinnevik, banade vägen för att Lars-Åke Norling skulle byta bransch från telekom till bank.

Hans första jobb efter universitetsstudierna, som ingenjör på ABB, tog slut efter tre år eftersom han bodde i Stockholm och tröttnade på att pendla till Västerås. 

1996 blev det dags för vad som visade sig vara ett nytt treårigt jobb på Ericsson, som internkonsult främst inom telekomjättens huvudområde nätverk. 

I slutet av IT-boomen på 1990-talet drog en bekant till Norling igång Bredbandsbolaget och lockade över honom dit. 

– Det tyckte jag lät väldigt spännande, en fibersatsning med riktigt bredband till folket, berättar Lars-Åke Norling.

Han var 1999 en av de allra första anställda på Bredbandsbolaget och hade funktionen som teknikchef. En av kollegorna där var Georgi Ganev, numera vd för Kinnevik, en kontakt som nära 20 år senare skulle visa sig avgörande när Norling ville lämna telekombranschen.  

– Jag var med och byggde upp Bredbandsbolaget till nummer två på den svenska bredbandsmarknaden. Vi drog igång hela fibersatsningen i Sverige ganska tidigt. Sverige är ett av de mest fibrerade länderna i världen idag, det är roligt att ha varit med på den resan, säger Lars-Åke Norling.

Norska telekomoperatören Telenor köpte Bredbandsbolaget 2005 och köpte samtidigt mobiloperatören Vodafone Sverige. Norling var som teknikchef med och integrerade fast telefoni och bredband med mobila tjänster och blev 2009 vd för Telenor Sverige. 

– Jag var med och byggde Telenor Sverige till att bli nummer två på den svenska marknaden, utmanaren till Telia. 

Hur kändes det när du fick ditt första vd-jobb?

– Det var spännande. Det var ett ganska tufft läge, lite av ett turnaround-case. Under tiden vi integrerade tappade vi fokus på marknaden och hade för höga kostnader. Men vi mobiliserade oss på ett bra sätt, säger Lars-Åke Norling.  

Norling var vd för Telenor Sverige i fem år och flyttade 2014 inom Telenor-koncernen till ett annat vd-jobb på telekomoperatören Digi i Malaysia. Efter ett år på den posten blev han befordrad till vd-posten för Telenors större verksamhet i Thailand och kom även att ingå i Telenors koncernledning med övergripande ansvar även för Malaysia. 

Men när Norling hade jobbat inom telekom i ytterligare drygt tre år i Thailand var det dags att prova något nytt:

– Någonstans där 2018 kände jag att nu har jag varit 18 år i telekom, det är dags att göra något annat. 

Lars-Åke Norling säger att han trivdes väldigt bra på Telenor men kände att han behövde utvecklas och började titta på lite nya möjligheter.

– Då dök det upp en möjlighet att börja på Kinnevik, jag känner Georgi Ganev sedan Telenor-tiden. 

På Kinnevik ansvarade Norling för investeringar inom telekom, media och teknik, vilket passade väl in med hans erfarenhet och intresse. 

– Det som driver mig, jag har alltid velat jobba med digitala företag som med hjälp av tekniken gör människors liv bättre och Kinnevik jobbar mycket med digitala bolag så det var väldigt spännande. 

Men efter cirka ett halvår kände Norling att han hellre vill arbeta operativt, snarare än på ägarsidan genom styrelsearbete.  

– Jag saknade lite av den dagliga operativa pulsen. Då ringde en headhunter om Nordnet, säger Lars-Åke Norling och tillägger att hans privata intresse för aktiemarknaden var en avgörande faktor för att han skulle ta jobbet:

– Jag har alltid varit väldigt attraherad av finansbranschen och sparat och investerat länge på egen hand och varit kund hos Nordnet sedan 2005. 

Norling attraherades av att jobba för en digital bank som också är en utmanare. Han säger att efter hans första två jobb på ABB och Ericsson har han bara jobbat i utmanarbolag, “så jag tyckte att det är ett riktigt spännande uppdrag”. 

Har det funnits något avgörande ögonblick i din karriär?

– Det första var när jag efter att ha jobbat på två av Sveriges största företag hoppade på Bredbandsbolaget, som var i uppstartsfas. Det var en chanstagning med stor risk jämfört med den traditionella karriärvägen i storföretag.

Norling säger att han inte ångrar det beslutet utan att han drivs av passion och av att ha “riktigt kul” och han visste att det även skulle gagna folk i hans närhet med snabbt bredband. 

Det andra avgörande tillfället var när han tog sitt första vd-jobb.

– Att ta steget upp från ledningsgruppsarbete som jag gjort under många år till att leda verksamheten är utvecklande. Fantastiskt roligt att med en organisation och ledningsgrupp jobba mot ett gemensamt mål.

– Det tredje var möjligheten att åka utomlands. För mig och familjen var det väldigt utvecklande att jobba fyra år i Asien. Man kommer utanför sin bekvämlighetszon, får helt nya intryck, lära sig nya kulturer och komma in i nya bolag, framför allt få perspektiv på världen utanför Sverige. 

Har du nytta av dina tidigare erfarenheter i ditt nya jobb på Nordnet?

– Det tycker jag. Telekom är en konsumentbransch precis som Nordnet. Väldigt mycket fokus på kundupplevelser, bra känsla för vad som fungerar i digitala tjänster och inte minst produktinnovation. 

Vad är den största skillnaden mot telekom?

– Det är regleringar, bank och försäkringar har mycket mer omfattande regleringar. Innan jag började på Nordnet tog jag en Swedsec-licens där jag också lärde mig om det regulatoriska ramverket, säger Lars-Åke Norling. 

​Lars-Åke Norling

Intressen: Försöker träna någon gång per dag, löpning och cykling är favoriterna. Aktier och fonder, har läst finanstidningar under många år. Sommarhus mellan Västerås och Enköping. Familj och vänner, mycket böcker inklusive ljudböcker. 

Karriärtips: 1.Gör det som du tycker är roligt, du måste ha en passion för det du gör, annars kommer det aldrig bli bra. 

2. Ta chansen när den kommer, även om det är lite utanför bekvämlighetszonen, “man vet aldrig när det kommer nästa gång”.

3.Var nyfiken och få intryck från omgivningen, inklusive medarbetare och kunder. 

Förebild i karriären:
“Jag har haft flera bra chefer, till exempel Telenors koncernchef Sigve Brekke. Det gemensamma är att de varit tydliga med riktningen och varför, mobilisera engagemang, varit transparenta med högt i tak och säga som det är.”

Familj: gift och två barn, bor i hus utanför Stockholm. 

Inkomst: årsinkomst på Nordnet cirka 5 miljoner kronor. 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in