Realtid

Studie: Så påverkar skönhet betygen

Doktorand Adrian Mehic vid Ekonomihögskolan i Lund. Foto: Johan Persson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 25 okt. 2022Publicerad: 25 okt. 2022

Vackra kvinnliga studenters högskolebetyg försämrades under pandemin i vissa ämnen; när studenterna inte var fysiskt närvarande och deltog i digital undervisning istället sjönk betygen. Det visar ny forskning från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utseende-effekten syntes mest i ämnen där lärare och studenter vanligtvis lär känna varandra, med en kursstruktur som innebär ett samspel mellan lärare och studenter i en fysisk miljö, framgår det av utskicket.

Undersökningen visade också att de manliga studenternas studieresultat förblev oförändrade under samma omständigheter, vilket kan förklaras med att deras betygsättning inte är beroende av utseendet på samma sätt. Båda studentgrupperna hade av en jury röstats fram som attraktiva.

— De flesta lärarna är män, så det är rimligt att de huvudsakligen diskriminerar till förmån för de attraktiva kvinnorna. Å andra sidan gav även kvinnliga lärare de snygga kvinnorna högre betyg, men inte i samma utsträckning, säger Adrian Mehic som genomfört studien.

Han tillägger:

— Tidigare forskning har visat att personer som ser bra ut tillskrivs andra positiva egenskaper som de inte nödvändigtvis har, till exempel intelligens. Så möjligen kände de kvinnliga lärarna igen sig lite i de attraktiva kvinnorna. Och det är välkänt att vi människor behandlar dem som är lika oss själva bättre än övriga.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]