Hur makt ser ut inom näringslivet håller på att förändras. Inflytande byggs inte längre bara genom formella titlar och fasta hierarkier. Nya aktörer tar plats och förändrar hur makt ser ut och utövas i praktiken.
Traditionell makt i näringslivet utmanas


Mest läst i kategorin
Makt inom näringslivet har historiskt varit hierarkisk, toppstyrd och formell.
I takt med en mer nätverksbaserad och snabbrörlig ekonomi har den ändrat skepnad och blivit mer diffus, situationsberoende och relationell.
Missa inte: Pressen ökar – vem tar över i Nibe?. Realtid
Fortfarande gäller dock att kunna fatta obekväma beslut, hantera osäkerhet och agera strategiskt bakom kulisserna, skriver Dagens Industri.
Resurser och positioner
I dag kopplas makt mer till inflytande och synlighet.
DI har pratat med Christina Öberg, professor vid Linnéuniversitet och forskare vid näringslivets forskningsinstitut Ratio.
”Makt kopplas dels till resurser, dels till positioner. Resurser kan vara kapital men det kan även vara specifik tillgång till unik kompetens, kunskap och så vidare”, säger hon.

Senaste nytt
Ny grupp med inflytande
Med hjälp av digitaliseringens framväxt har alternativa personer getts möjlighet att torgföra sin åsikt på ett annat sätt än tidigare.
Öberg menar att man i dag kan ha inflytande genom att få sin röst hörd utan att vara vd eller sitta i en styrelse inom näringslivet.
”Om du är i en växande bransch får du större inflytande och därmed mer makt än i en bransch på nedåtgående. Det förstnämnda ses som en röst för utveckling och det senare som en röst från det förgångna”, konstaterar hon.

Stressen i styrelserummen når nya höjder
Långa möten, oändliga beslut och en affärsvärld i konstant krisläge.
Manlig dominans
Professor Håkan Johansson är ordförande för World Elite Database, som kartlägger den globala ekonomiska elitens sociala bakgrund och vägar till makt. Forskningen visar att det finns gemensamma nämnare.
”Det är en stark manlig dominans. Man är ungefär lika gammal. Man har också relativt snarlik utbildningsbakgrund”, säger han till Dagens Industri.

I Sverige och Skandinavien är betydelsen av en utbildning inom ekonomi totalt dominerande. Utmärkande är avsaknaden av humaniora eller juridisk examen som i sammanhanget är en gångbar access i andra länder, säger Johansson.
Läs även: Stenbeck hyllar svenska modellen: ”Måste ta ansvar”. Realtid
Förändrad maktstruktur
Johansson konstaterar också att en konsekvens av de senaste decenniernas framgångsrika entreprenörer är att maktstrukturen har förändrats i Sverige.
Den är mer differentierad och vägarna in i ekonomisk makt är mer komplexa och har andra former än tidigare.

Styrelsearvoden – mer än bara en kostnadsfråga
Svenska storbolag vill höja styrelsearvodena för att bättre spegla arbetsbördan.
I dag finns det några med en helt annan klass och utbildningsbakgrund jämfört med de som var dominerande tidigare.
Då var också den ekonomiska makten som baseras på förmögenheter mer av en familjebaserad grupp snarare än det som i dag är en social grupp av individer, menar Johansson.
Missa inte: Jämställdhet inget för Stockholmsbörsen. Dagens PS

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. Tidigare på Viasat Sport och MTG.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. Tidigare på Viasat Sport och MTG.