Nordnet, fondbolag
Tonika Hirdman (ordförande), styrelseledamot i Sjunde AP-fonden och tidigare bland annat vd för Banco Fonder samt vd för ABN AMRO Bank i Luxembourg blir ordförande för det nya fondbolaget. Carl Fredrik Lagerholm, tidigare vice vd för Danske Bank Fonder går in som vd och Erik Lidén, chefsförvaltare på Volvo Car Pension Management och grundare av Insiderfonder tar plats i styrelsen som ledamot.
Fonder

Kändistätt i Nordnets nya fondbolag

Nordnet har lämnat in ansökan till Finansinspektionen om att driva fondverksamhet. Fd fondchef från Danske Bank blir vd.

Uppdaterad 2021-09-28
Publicerad 2021-09-28

Ansökningstiden hos Finansinspektionen beräknas ta cirka sex månader, och verksamheten i det nya fondbolaget planeras att påbörjas under våren 2022. Det framgår av ett pressmeddelande.

Nordnet Fonder AB, vilket är namnet på det nya fondbolaget, kommer att vara ett helägt dotterbolag till Nordnet Bank. De fonder som ska förvaltas av fondbolaget kommer att vara inriktade mot breda tillgångsslag och långsiktigt sparande. Nordnet Fonder kommer såväl lansera egna fonder som ta över ansvaret för de fonder som förvaltas av Öhman under Nordnets namn.

– Vi har idag drygt 25 miljarder i sparkapital i fonder som distribueras under Nordnets namn, genom förvaltarsamarbeten med externa partners. Framöver vill vi ta större kontroll över fondaffären och ge oss själva större flexibilitet att skapa ännu fler intressanta och prisvärda sparprodukter, säger Lars-Åke Norling, vd på Nordnet i en skriftlig kommentar.

Carl Fredrik Lagerholm, som närmast från Danske Bank där han bland annat varit vice vd för Danske Banks fondbolag, och har tidigare bland annat varit chef för fondadministration på Nordea, har rekryterats som vd.

I styrelsen kommer följande finanskändisar att ingå:

  • Tonika Hirdman (ordförande), styrelseledamot i Sjunde AP-fonden och tidigare bland annat vd för Banco Fonder samt vd för ABN AMRO Bank i Luxembourg.
  • Erik Lidén, chefsförvaltare på Volvo Car Pension Management och grundare av Insiderfonder.
  • Erik Kjellberg, compliancechef på Bankgirot
  • Carina Tovi, chef HR och back-office på Nordnet, tidigare bland annat vd för Swedbank Robur Fonder
  • Gabrielle Hagman, fondchef på Nordnet, tidigare bland annat institutionell chef på Danske Bank.

– Med vårt nya fondbolag som bas kommer vi kunna skapa synergier och göra koordinerade lanseringar i alla länder vi har verksamhet. Vår senaste fond, techindexfonden, är ett bra exempel på hur vi kan få utväxling på vår nordiska närvaro. Fonden har genererat stort intresse på alla våra marknader, säger Lars-Åke Norling, vd på Nordnet.

 

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av näringslivets hjärta; profilerna, pengarna och politiken.

Logga in