Kina har länge haft en av de lägsta pensionsåldrarna bland världens större ekonomier, där kvinnor går i pension vid 50 och män vid 60.
Kan gå i pension vid 50 – kineser rasar mot höjd gräns
Mest läst i kategorin
Regeringen har nu meddelat att man granskar ett förslag om att gradvis höja pensionsåldern för statsanställda, skriver Wall Street Journal.
Beslutet kommer i en tid av ekonomisk osäkerhet och med en snabbt åldrande befolkning, vilket gör reformen allt mer nödvändig.
Väcker protester
Pensionåldern har länge varit en känslig fråga i Kina och förslaget har mött motstånd, särskilt från unga kineser.
Det har varit intensiva diskussioner på sociala medier och vissa användares inlägg har censurerats på plattformar som Weibo, skriver tidningen.
”Jag sliter som ett djur varje dag. Jag förtjänar att vila på ålderns höst.”, skriver en användare på plattformen Xiaohongshu, enligt Barron’s.
Kinas ledare har antytt att höjningen av pensionsåldern ska ske gradvis för att undvika kraftiga motreaktioner från folket.
Liknande reformer i andra länder, som Frankrike och Ryssland, har lett till omfattande protester. Det finns en rädsla för att detsamma ska ske även i Kina.
Press på pensionssystemet
Enligt FN:s prognoser kommer 31 procent av Kinas befolkning vara 65 år eller äldre år 2050, vilket ökar pressen.
Samtidigt minskar arbetskraften snabbt. Mellan 2016 och 2023 föll andelen arbetsföra från 66 procent till 61 procent av befolkningen, uppger Wall Street Journal.
När Kinas pensionssystem infördes på 50-talet var den förväntade medellivslängden 40 år. Sedan dess har den nästan fördubblats och ligger idag på 78,6 år. Det har redan varnats för att de statliga pensionsfonderna kan vara slut år 2035 om inget görs.
Trots statliga subventioner riskerar landet en kris om inte fler arbetar längre.
Läs mer:
Kinas nedåtgående spiral mot stagnation. Realtid
Kräftgång för Kinas ekonomi: ”Saknas plan”. Realtid
Skammen växer bland Kinas bankirstudenter. Realtid