Juridik Nyhet

”Kan bli svårt att vara kvar som ICA-handlare”

Taggar i artikeln

ICA Gruppen
Foto: TTFoto: TT
Stockholms tingsrätt. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Dom har meddelats i målet vid Stockholms tingsrätt rörande insiderbrott i samband med det rekommenderade offentliga uppköpserbjudandet till aktieägarna i ICA Gruppen hösten 2021. Av de tio tilltalade ICA-handlarna fälls åtta och frias två.

Realtid.se

– Att åtta handlare dömts för insiderbrott är naturligtvis väldigt allvarligt och påverkar alla oss som jobbar för ICA-varumärket. Tingsrättens dom är ett viktigt steg men vi har ännu inte någon lagakraftvunnen dom. Internt kommer ICA:s ansvarsnämnd nu starta en genomgång av varje individuellt ärende. Jag kan inte förekomma ansvarsnämndens beslut, men i de fall en slutgiltig dom skulle leda till fängelse eller näringsförbud kan det bli svårt att vara kvar som ICA-handlare, säger Göran Blomberg, vd för ICA-handlarnas Förbund i en kommentar.

ICA har en ansvarsnämnd som i särskilda fall kan meddela erinran, varning eller fråntagande av medlemskap i ICA-handlarnas Förbund, ett krav för att få äga och driva en ICA-butik. Nämnden består av sex ledamöter, tre från ICA-handlarnas Förbund och tre från ICA Gruppen. Sedan november 2023 sitter en extern representant, verksam som justitieråd i Högsta domstolen, på ett av ICA Gruppens mandat för att förstärka nämndens juridiska expertis och kompetens.

Annons