Finans Nyhet

”Kamprad ljuger om Ikea-pengar”

Publicerad

Ingvar Kamprad håvar in tiotals miljarder kronor varje år från Ikea till familjens egen ficka, erfar Realtid.se från en källa. Det står i strid med Ikea-grundarens uttalanden på senare tid.

– Kamprad ljuger som en hästhandlare, säger en holländsk källa som är en av de främsta Ikea-experterna i världen utanför Ikea-sfären.

Han tror att Kamprad har blivit rädd efter negativa artiklar i svenska tidningar om hans snålhet, och Realtid.se:s negativa artiklar om honom och Ikea om en rättstvist mellan Ikea och affärsmannen Ingemar Svensson.

– Nu går Kamprad på charmoffensiv hela tiden. Jag tror att han har tagit dessa tidningsartiklar på allvar.

Annons

Kamprad uttalade sig nyligen i en artikel på Di.se och var irriterad över att kallas för en av världens rikaste.

– Det är lögn och förbannad dikt. Ikea ägs sedan länge av en stiftelse och varken jag eller familjen får ut en krona, sa Kamprad till Di.se. Artikeln refererades även av bland annat Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

Källan frågar sig om Kamprad har någon hållhake på tidningarna, så att de inte genomskådar en sådan lögn.

Annons

– Sanningen är att familjen Kamprad tar ut 3 procent av omsättningen av all försäljning i alla Ikea-varuhus i världen kontinuerligt.

Källan hänvisar bland annat till en artikel i The Economist från år 2006 där det står klart och tydligt om detta. Klicka här för att läsa den artikeln.

– Vad är det Kamprad snackar om när han säger att han inte får ut en krona? frågar sig källan.

Annons

Upplägget är enligt källan att Kamprad via sitt privata familjebolag Inter Ikea formellt står som ägare till varumärket Ikea, och ”lånar ut” namnet Ikea till Ikeas möbelverksamhet mot ovannämnda avgift vilket man i snitt kan säga motsvarar uppskattningsvis cirka 30 procent av Ikea-stiftelsens vinst. Det är den stiftelsen som äger möbel-Ikea.

– För vad är det som egentligen är värdet i Ikea? Det är ju varumärket, säger källan.

– Jämför med Volvo och Saab och allt väsen kring dem. Det är ju i princip bara varumärket som man säljer när Volvo och Saab nu är till salu, eftersom produktionsverksamheten inte har något värde egentligen.

Kamprads förklaring brukar vara att den 3 procentiga omsättningsavgiften är en ersättning för att utveckla Ikeas möbler och annat. Kamprad reser runt bland Ikea-varuhusen och pratar med de anställda, och ger tips om hur man ska stapla möbler i lagerhus och så vidare.

– Men det är väl svårt att få ihop hans rundresor till att motsvara 3 procent av hela omsättningen. Så mycket kostar det väl inte att åka runt? frågar sig källan.

Det sägs även att Kamprads omsättningsavgift är en ersättning för att göra den årliga Ikea-katalogen.

– Men allt utvecklingsarbete görs ju av möbelkoncernen Ikea själva. Det görs framför allt av Ikea i Älmhult som är det officiella utvecklingskontoret, men det tillhör ju Ikea-koncernen som ägs av stiftelsen.

Källan anser att man hittar mycket intressant, om man börjar gräva i de här frågorna.

Han hänvisar till att svenskarna är godtrogna som går på Kamprads bluff.

– Svenskarna är sjukligt fascinerade av Kamprads gula och blå färger. Så fort de ser Kamprad vifta med svenska flaggor i gult och blått så blir de helt lyriska. Svenska folket vill inte se sanningen att Ikea är ett företag som familjen Kamprad äger i skatteparadiset Nederländska Antillerna.

– Och om Ikea skulle ha en landsfärg så borde det ju vara orange i stället för gult och blått, för orange är ju den holländska nationalfärgen.

Bolaget Inter Ikea som enligt källan formellt tar ut omsättningsavgiften på 3 procent av all Ikeaförsäljning, ägs av Kamprad och hans familj menar källan. Det bekräftas även av The Economist-artikeln.

Den affärsdrivande Inter Ikea-gruppen är registrerad i Nederländerna, och ägs av ett moderbolag i Luxemburg, som i sin tur ägs av så kallade ”bearer shares” (innehavar-aktier) i skatteparadiset Nederländska Antillerna.

– Och officiell ”beneficial owner”, det vill säga den slutlige ägaren till dessa innehavar-aktier, är Ingvar Kamprad och hans familj, säger källan.

När det pratas om att det är en stiftelse som äger Ikea, så avser det alltså företaget med möbelvaruhusen och deras möbelförsäljning som ägs av en sådan stiftelse.

– Men det är familjen Kamprads separata bolag Inter Ikea som äger själva namnet Ikea, vilket i princip utgör det största värdet inom de olika Ikea-organisationerna.

– Och om man ser på namnet och värdet av ett varumärke för ett företag som exempelvis Volvo, så är det ju i slutändan bara det som är något värt, säger källan.

– Utan varumärket så kan ju fabriker och personal i vissa fall till och med ha ett negativt värde.

Vad gäller exempelvis Volvo så ägs det varumärket numer till hälften av Ford och till hälften av den svenska lastbilsverksamheten i Volvo AB.

– Om Volvos grundare Assar Gabrielsson lagt upp det så att han ägde varumärket Volvo, och tog 3 procent på all Volvo-försäljning till idag, så skulle familjen Gabrielsson vara världens rikaste i stället.

Men hur kan Ingvar Kamprad säga att han inte får ut en krona från Ikea, om han i själva verket kvitterar ut jättebelopp varje år?

– Precis. Jag kan kan säga dig – så mycket känner jag till hans sätt att tänka och killarna kring honom, att man kan säga att Kamprad har tagit vid sig av den senaste tidens skriverier om honom och då även i er tidning.

– När Kamprad går ut och pratar i Di.se om att han ska ändra villkoren i sin jämförelsevis lilla så kallade välgörenhetsstiftelse för att skänka mer till välgörenhet, så är det för att han har tagit till sig av den senaste tidens tidningsskriverier. Dessa har oroat honom. Jag lovar dig.

– Eftersom jag har levt ihop med Ikea under mer än tio års tid, så känner ju jag av naturliga skäl till det här. Dessa tidningsskriverier har skakat om honom.

Stiftelsen är den som formellt äger Ikeas möbelvaruhuskedja. Den stiftelsen heter Stichting Ingka Foundation.

Sedan finns det en annan stiftelse vid sidan om som heter Stichting Ikea Foundation, men den skapades för att sponsra möbelforskning. Det vill säga med andra ord att delvis betala forskning kring Ikeas utveckling av nya möbler menar källan.

– Media är mästare på att röra ihop det här. Det är ingen som orkar gå in och analysera den faktiska situationen, säger källan.

– När Kamprad kommer in i rummet och ritar och berättar, så blir vanliga journalister enbart snälla och skriver rakt upp och ned det han säger.

Den stiftelse som nu Kamprad vill ändra i stiftelseordningen till att börja ge välgörenhet till medicinska ändamål vid sidan om möbelforskning, heter Stichting Ikea Foundation. Och där skriver han nu om stiftelseordningen så att den även får rätt att ge välgörenhet till medicinska ändamål.

Tidigare fick den bara ge välgörenhet som främjar utvecklingen av möbler.

– Kamprad har kritiserats för att vara snål, och gör nu det här framför allt bara för att flörta med media.

– Men han säger inte ett ord om att hans familj äger det mest värdefulla i alla Ikea-grupperna, nämligen namnet.

Stichting betyder stiftelse på holländska, och har att göra med att dessa Kamprad-stiftelser är registrerade i Nederländerna.

Varför är de registrerade i Nederländerna?

– Nederländerna är känt inom hela EU som den bästa kanalen för att föra ut pengar skattefritt genom gynnsamma bilaterala avtal med andra länder.

– Genom att stiftelserna finns i Nederländerna så kan Kamprad lätt föra ut stiftelsens pengar ifrån hela EU och Nederländerna.

Skatteparadiset Nederländska Antillerna är en del av Nederländerna, och det finns interna avtal mellan fastlandet Nederländerna och Nederländska Antillerna som gör att man i princip okontrollerat kan föra ut pengar däremellan.

Det finns vissa begränsningar, men det är mest aktuellt för nyare företagskonstruktioner.

Har man gjort hela upplägget före något tiotal år sedan, så är det inga problem att med duktiga juristers hjälp föra ut pengar utan att betala skatt.

– Därefter har det införts nya regler, eftersom andra EU-länder har protesterat emot det här kryphålet med Nederländerna som basen för ett skatteparadis.

EU har tvingat Nederländerna att införa en skatt uppgående till 10 procent av vinsten om man vill föra ut pengarna, varav den delas upp på 5 procent i nederländska fastlandet och 5 procent i Nederländska Antillerna.

– Men i praktiken med duktiga juristers hjälp, så kan man helt undgå att betala den här skatten.

Poängen med Ikeas ägarstiftelse är att den är konstruerad på ett sådant sätt att familjen Kamprad i praktiken kan förfoga över hur mycket pengar man vill av stiftelsens pengar.

Och möbelvaruhus-koncernen Ikea behöver inte betala någon skatt eftersom ägarstiftelsen Stichtung Ingka Foundation mycket väl kan plocka ut och deponera pengar i Nederländska Antillerna om familjen Kamprad så skulle vilja.

Nederländska Antillerna är ju en del av Nederländerna, och på Nederländska Antillerna är det i princip ingen skatt för sådan verksamhet.

– Holländarna är mästare på detta om man hittar bra jurister. De kan bolla mellan nederländska fastlandet och Nederländska Antillerna så att man aldrig behöver betala skatt.

– Och stiftelsen tjänar på att möbelvaruhus-koncernen Ikea i och med det här upplägget kan bedriva en helt skattefri verksamhet. De behöver aldrig betala några inkomstskatter.

Stiftelsen går alltså även att omvandla.

– Det är ju Kamprad som står som ”förmånstagande grundare” av Stichting Ingka Foundation. Det är så att säga han som med ett penndrag kan styra hela stiftelsen.

Nu gick Kamprad till nederländska myndigheter för att registrera en utvidgning av rätten att använda en av sina stiftelser.

– Det enda han måste göra är att registrera sitt önskemål i den så kallade stiftelseordningen i en domstol. Kamprad kan ha vilka önskemål som helst så länge det följer nederländsk lag i och med att det är han som startade stiftelsen. Kamprad och hans familj kan i princip göra vad han vill med sina stiftelser.

Och när Kamprad har dött så har han tillsett med hjälp av nederländska jurister att den rätten övergår på övriga familjen, som då kan göra vad de vill med stiftelsen.

– För stiftelser gäller ju i alla länder att hur de fungerar beror på hur man skriver in i stiftelseordningen hur verksamheten ska bedrivas. Det finns ingen begränsning annat än det som enligt allmän nederländsk lag inte är tillåtet. Så man kan i princip använda stiftelsen precis som själv tycker det passar en.

– Man skriver normalt inte stiftelseurkunden så strikt att man inte kan påverka stiftelsen i framtiden, för då kan ju stiftelsen bli ett verktyg emot ens grundidé.

Om man omvandlar stiftelsen och fortsätter att driva den vidare som aktiebolag, så får man betala skatt i verksamheten som vanligt enligt nederländska skattelagar.

Men det finns regler som gör att om man har haft en verksamhet som stiftelse i ett visst antal år, så blir de åren skattebefriade.

– Om du vill tillskansa dig en förmögenhet, och omvandla en stiftelse till aktiebolag, då blir förmögenheten som tillskansats som stiftelse ej beskattad.

Kapitalet förs helt enkelt in som aktiekapital i aktiebolaget. De tillgångarna blir så kallad ”apportegendom” i aktiebolaget.

Problemet uppstår om man behöver pengar till ett företag som stiftelsen äger. Då kan inte stiftelsen få in kapitaltillskott genom nyemission av aktier. Det kan man göra i ett börsnoterat aktiebolag.

Kapitalfrågan blir ju inget problem om stiftelsen under åren samlat in en massa pengar eftersom stiftelsen aldrig behövt betala skatt.

– Normala företag som betalar skatt kan aldrig bygga upp en förmögenhet så snabbt som Kamprad har gjort med sin konstruktion, baserad på ägandet i ett skatteparadis (Nederländska Antillerna) som via Nederländerna har bilaterala avtal med i princip alla länder där Ikea har etablerat verksamhet med varuhus eller produktion.

Då kan han föra pengarna därifrån skattefritt till Nederländerna, och sedan vidare.

– Stiftelser är undantagna från skatt. Det är därför Ikea har kunnat expandera så enormt snabbt. Så länge de kan göra det på egna meriter, går det bra.

Sedan Kamprad startade Ikea, så har verksamheten vuxit av egen kraft.

– Den har genererat intäkter varje år. Genom att man har sluppit att betala skatt, så har i princip dessa ej inbetalade skattepengarna gått till att bygga nya varuhus.

– Sedan driver de nästa varuhus också utan att betala skatt, och den verksamheten ger också pengar som de inte betalar skatt på.

Det här innebär enligt källan att Ikea aldrig har behövt ta in externt kapital för att finansiera fortsatt expansion.

– De länder som inte får skatt från Ikea, har i princip finansierat Kamprads expansion. Han har fått gratis tillgång till kapital från alla stater eller länder som Kamprad lyckats undgå att betala skatt i.

– Ikea har fortsatt investera i expansion, samtidigt som Kamprad behållit totalkontrollen av verksamheten.

Enligt källan är förfarandet helt lagligt, men det kan vara moraliskt tveksamt.

– Samma princip men i nästan försumbar skala, används av bland annat familjen Wallenberg i Sverige. Det här är väldigt vanligt – att man avsätter en liten del av verksamheten i en stiftelse.

– Men dessa företag skulle aldrig kunna omvandla sin verksamhet på det sätt Kamprad har gjort, genom att företagen är väletablerade i respektive länder och samvetsgrant betalar skatter.

Hela vitsen i det här är att Kamprad-familjen sitter och håvar in 3 procent på omsättningen av all Ikeas försäljning världen över till sin egen ficka, uppger källan – vilket motsvarar i princip 30 procent av möbelvaruhusens nettovinst.

– Och sedan försöker han lägga en dimridå genom att säga att avgiften tas ut för att täcka kostnader för att trycka Ikea-katalogen och att han åker runt och ger råd med mera.

All den typen av ”grundarbete” betalas i själva verket enligt källan av ägarstiftelsen Stichting Ingka Foundations verksamhet i möbelvaruhusen

– Det är bara en dimridå att han står för kostnaderna själv. Det ska se ut som att 3 procent går till kostnader hos Kamprad-familjen och Inter Ikea för exempelvis katalogerna och att vårda varumärket Ikea.

– Men har du sett några annonser från Inter Ikea som marknadsför Ikea-namnet? Möbel-Ikea och och dess ägarstiftelse får ju i praktiken betala själva för att stärka Ikea-namnet åt familjen Kamprad. Det är inte Kamprad-familjen som står för annonserna.

Fast återigen – varför skulle Kamprad säga att han inte tjänar en krona på Ikea, om han håvar in jättebelopp?

– Jag måste säga att det verkar ha slagit över för honom.

– Han borde ju räkna med ett ramaskri om han säger att han inte får ut en krona från Ikea. Det är så lätt att kontrollera att detta uttalande inte är sant.

– Tydligen så är svenskarna makalöst godtrogna. För mig är det helt otroligt. Det är en ren och skär lögn som Kamprad kommer med.

Redan för något 20-tal år sedan så har Kamprad enligt källan ordnat så att hela hans arrangemang kring Ikea övergår till barnen när Kamprad dör.

– Så dum är han inte så han avstår ifrån att sedvanliga arvsregler kommer att gälla för sin familj.

För att ordna detta när kontrollen över verksamheten helt och hållet ligger i skatteparadis, så måste Kamprad i skatteparadiset skriva på papper om att det är barnen som får fortsätta att skörda intäkterna om han själv skulle falla bort.

Så du menar att han ljuger medvetet om att han inte får ut en krona från Ikea?

– Det är klart han gör.

I vilket syfte?

– För att han är satt under press nu. Det står att han är världens snålaste. Det har stått i tidningar världen över.

– Och så har det ju stått i Realtid.se att han använder sig av gangstermetoder.

– Så han har väl ett väldigt behov nu av att måla upp hur generös och fin han är.

Men hur kan han göra det om det är så lätt att kolla att han ljuger?

– Jag tror att han känner sig maktfullkomlig, och då blir man lätt fartblind. Du har ju själv beskrivit hur han har burit sig åt i tvisten med Svensson-bolagen.

Källan är övertygad om att klotet är i rullning nu och att mycket annat ofördelaktigt kommer fram om Kamprad-familjens affärer den närmaste tiden.

– Dessa affärer genomförs inte med så ädla motiv som man försöker framhålla.

– Kamprad-familjen och kretsen kring honom verkar känna sig så säkra och tycker att de har så mycket pengar, att de kan köpa sig fram över allt. De har förlorat kontakten med verkligheten.

En annan person som arbetat i Ikeas innersta krets och stått Kamprad nära, anser också att Kamprad har förlorat kontakten med verkligheten.

– Han börjar tro att han är gud fader själv.

Men hur kan han vara så dum att han så tydligt går ut och säger något som verkar vara så uppenbart felaktigt?

– Jag kan säga det att det behövs inte mycket för att allt ska spricka för Kamprad om han fortsätter så här.

– Det behövs bara att andra tidningar också går in och gräver, så spricker alltihop för honom.

– Framför allt i Sverige är ju tidningarna fruktansvärt godtrogna. Hur kan Svenska Dagbladet och Aftonbladet till exempel slå upp en sådan här grej, när det är så enkelt att gå in i befintliga företagsregister och plocka fram balansräkningar, vilket till exempel The Economist ju tydligen gjorde år 2006.

– Det är ju så uppenbart att det är en ren lögn som Kamprad nu far med.

– I den vederhäftiga tidskriften The Economist så har de ju mycket enkelt kommit åt grundläggande information som precis visar hur penningflödena går.

Ingvar Kamprad rankas alltså ofta som en av världens rikaste, men enligt honom själv är det en lögn.

Enligt källan går Ikeas vinst helt oskattad till en stiftelse.

– Men bara det att innan nettovinsten hamnar i möbelvaruhus-kedjan Ikeas ägarstiftelse Stichting Ingka Foundation, så tar han ut 3 procent av hela Ikeas omsättning.

– Det motsvarar cirka 30 procent av vinsten som skulle gått till Stichting Ingka Foundation – vilket nu i stället alltså går till Inter Ikea-gruppen som ägs av Kamprad och hans familj. Av allt så tar han 3 procent av all omsättning.

– Varje person som handlar i ett Ikea-varuhus, stoppar 3 procent direkt i Kamprads privata ficka.

Om exempelvis Ikeas vinst utgör 10 procent av omsättningen efter att alla kostnader dragits ifrån, och Kamprad dessutom tar 3 procent av omsättningen, så innebär det i praktiken att Kamprad får minst 30 procent av Ikea-varuhusens nettovinst i sin egen privata ficka.

– Detta framgår direkt ur officiell bokföring, men vi vet inte exakt hur det ser ut. Det kan vara ännu mer, säger källan.

I Di.se sa Kamprad att det är ”lögn och förbannad dikt” att han får ut pengar från Ikea, eftersom Ikea sedan länge ägs av en stiftelse. Och varken Kamprad eller hans familj får ut en krona, står det att han säger där.

Kamprads resonemang i Di.se var att Ikea ägs av en stiftelse, för att skydda Ikea.

– Visst, helt klart att skydda hans möjlighet att vara ensamägare och ha total kontroll över alla vinster i alla Ikea-bolag, säger källan.

– Han har dessutom inte talat om att innan vinsten kommer in i stiftelsen, så har han redan plockat bort cirka 30 procent av vinsten till sin familj. Han är fartblind.

Att Ikea sedan länge ägs av en stiftelse är korrekt enligt en av källorna.

– Men att Kamprad och hans familj inte får ut en krona är lögn. Minst 30 procent av vinsten går ju till hans egen ficka, det vill säga till hans egen privata företagsgrupp som äger namnet Ikea.

Så Kamprad är inte så snäll som han verkar?

– På bilderna i Realtid.se:s artiklar ser han ut som en liten klurig gubbe, men han är en ytterst skicklig skådespelare. Och han är fulländad – han spelar teater precis som det behövs för att uppnå sina syften.

Örjan Gunnarsson och Hans Skalin är några av männen som arbetar nära Kamprad, och en av källorna har en affärsman som gjort affärer med Ikea inte mycket till övers för Gunnarsson.

– Först kallade affärsmannen Gunnarsson för ”minst halvkriminell”, och nästa gång jag pratade med affärsmannen sa affärsmannen att Gunnarsson är ”helt kriminell”.

– Gunnarsson gör precis som Kamprad säger. Om Kamprad är Al Capone eller gudfadern, så är Gunnarsson torpeden.

Kommer allt det onda från Gunnarsson?

– Hela upplägget och klurigheten kommer från Kamprad själv, och han har juridisk hjälp från sin högra hand ”Consigliere” Hans Skalin.

Det är Skalin som enligt källan är hjärnan bakom Kamprads komplicerade bolagskonstruktioner.

– I filmen gudfadern motsvarar han rollen Consigliere maffialedarens rådgivare och högra hand, och har som uppgift att med juridisk hjälp sudda bort alla fula fläckar som eventuellt kan drabba familjen.

När Skalin nu börjar bli till åren kommen är det hans undersåte Christer Thordson som mer och mer tycks börja ta över den rollen. Thordson kallas numera Ikea-koncernens chefsjurist.

En av källorna uppger att han läste i en artikel i Realtid.se att Kamprad sa till Svensson i samband med ett förhör av Kamprad i en domstol i Schweiz: ”Du Ingemar, jag är besviken på dig för att du har dragit in mig i det här.”

– I maffiavärlden hade det varit detsamma som en avrättning. Det var rena dödsdomen.

– Om man frågar andra Ikea-människor vad Kamprad menar med att han är besviken på någon, så säger de att det är detsamma som en dödsdom.

Vad innebär det?

– Det får vi se, säger källan.

Realtid.se har sökt Inter Ikea och Örjan Gunnarsson via telefon och lämnat meddelanden, men ingen har hört av sig.

Förenklat

Ingvar Kamprad säger att Ikea ägs av en stiftelse, och att han och hans familj inte får ut en krona från verksamheten.

Han anser det är fel att han betecknas som en av de rikaste i världen.

Men Kamprad tar i själva verket ut en avgift på 3 procent av Ikeas omsättning.

Denna avgift uppgår till kanske 10-20 miljarder kronor per år, och går till Kamprads bolag Inter Ikea som äger varumärket Ikea.

Då ingår även andra intäkter som Inter Ikea har som ägare av många av de köpcentra som ligger i anslutning till Ikeas varuhus.

Avgiften uppgår i dagsläget till omkring 10 miljarder per år, men ökar i takt med Ikeas omsättningsökningar på cirka 15-25 procent per år.

Inter Ikea ägs av familjen Kamprad i skatteparadiset Nederländska Antillerna. Inter Ikea betalar i praktiken bara en symbolisk skatt.

Det kan hävdas att avgiften som Inter Ikea tar ut ska täcka kostnader för ”varumärkesvård” inklusive produktutveckling, Ikea-katalogen, Kamprads råd och Ikea-annonser.

Men detta argument kan hävdas vara en dimridå som inte motsvaras av verkliga kostnader. I praktiken är det Ikea och dess ägarstiftelse som står för ovanstående kostnader.

Det visar sig även att Ikeas ägarstiftelse är en ”lös” konstruktion, som på Kamprads kommando skulle kunna omvandlas till ett aktiebolag när som helst och säljas eller pumpas av Kamprad på pengar.

Konstruktionen med att Ikea ägs av en stiftelse, innebär i praktiken att Ikea inte betalar någon skatt. Det kan anses ha varit en förutsättning för Ikeas kraftiga expansion, eftersom Ikea därmed får mer kapital över att röra sig med på skattebetalarnas bekostnad i de länder där Ikea verkar.

Konstruktionen

Ikea ägs av stiftelsen Stichting Ingka Foundation som är registrerad i Holland.

Därutöver har Kamprad den separata, mindre stiftelsen Stichting Ikea Foundation, som hittills bland annat delat ut pengar till möbelforskning.

Det kan i praktiken betraktas som att det är dessa stiftelser som finansierat Ikeas produktutveckling.

Formellt sett så har nederländska myndigheter gått med på att betrakta båda stiftelserna som så kallade ”institutions för general benefit”, vilket stämmer eftersom de idkar stor välgörenhet gentemot Kamprad-familjen.

För att blidka kritiken om att Kamprad är snål, utvidgas Stichting Ikea Foundations ”välgörenhet” nu av honom till att även omfatta gåvor till medicinsk forskning.

Varumärket Ikea ägs av bolaget Inter Ikea som är registrerat i Nederländerna.

Inter Ikea ägs i sin tur av ett moderbolag i Luxemburg, som ägs av så kallade ”bearer shares” i skatteparadiset Nederländska Antillerna.

Kamprad och hans familj är faktiska ägare av dessa bearer shares.

Det är Kamprads medarbetare Hans Skalin som sägs vara arkitekten bakom bolagskonstruktionerna kring Kamprad och Ikea.

Annons