Ekobrott

Kambuas grundare begärs häktad

Kambuas grundare Stefan Sandström misstänks för grovt svindleri alternativt bedrägeri samt penningtvätt i en storskalig investeringshärva runt sportspel.

Publicerad 2020-05-11

Kambua har under en lång rad år lockat investerare med löften om hög avkastning. Bolaget påstår sig ha ett system som ger stora vinster på olika typer av sportspel. För att marknadsföra sig har Kambua sponsrat idrottsklubbar samt anlitat flera svenska sportstjärnor som ambassadörer.

Exakt hur mycket pengar som investerarna gått in med är inte känt men det handlar om över 100 miljoner kronor.

Under lång tid har det förekommit misstankar om att Kambua inte är en seriös verksamhet. Men det är först under det senaste året som investerarna på allvar förstått att deras pengar troligen är förlorade. Tidningen Barometern har i ett flertal artiklar rapporterat om Kambuas återkommande löften om utbetalningar, löften som inte infriats. Bolaget ska dessutom försökt lugna investerarna genom att visa upp ett förfalskat bankintyg som visade att deras pengar var säkrade.

Ekobrottsmyndigheten har nu en inlett en förundersökning med misstankar om grovt svindleri alternativt bedrägeri samt penningtvätt.

Kambuas 59-årige grundare Stefan Sandström greps när han anlände till Sverige på torsdagen efter en tid utomlands. På söndagen begärde åklagare Michael Pleym hnom häktad.

Ytterligare en nyckelperson i Kambua sitter häktad sedan fredagen.

Michael Pleym vill inte kommentera om ytterligare personer är misstänkta. Han säger att utredningen befinner sig i ett tidigt skede.

Realtid har talat med den advokat som är utsedd att försvara Stefan Sandström men denne kunde på söndagen inte kommentera ärendet.

Platsannonser

Logga in