Annons

Annons

Källor: Därför lämnar Dennelind Telia 

UPPDATERAD Telias vd Johan Dennelind kommer att lämna sin post under nästa år och ett telekomnyhetsbrev ställer i sin analys frågan om regeringen har petat honom. En källa med insyn i bolaget uppger dock för Realtid att han inte fått sparken. 

Johan Dennelind, som varit vd för Telia sedan september 2013, har sagt upp sin anställning och kommer med tolv månaders uppsägningstid att lämna sin befattning under nästa år. Tidpunkten avgörs bland annat av den rekryteringsprocess som Telia Companys styrelse nu inleder, enligt ett pressmeddelande från telekomoperatören. 

– Efter noggrant övervägande har jag nu bestämt mig för att lämna Telia och ta mig an nya utmaningar, säger Johan Dennelind.  

Branschnyhetsbrevet Telekomnyheterna ställer i en analys frågan om regeringen petade Dennelind. Han säger upp sig bara några månader innan hans största och viktigaste affär, köpet av Bonnier Broadcasting, ska godkännas av EU. 

Annons

Annons

“Att han frivilligt skulle meddela sin sorti innan hans eget regalskepp, Bonnier-affären, är sjösatt och i hamn känns faktiskt helt osannolikt. Nästan lika osannolikt känns det att Telias styrelseordförande Marie Ehrling skulle peta den vd som hon själv tillsatt och som hon hållit under armarna i alla de stormar som har blåst kring bolaget”, skriver Telekomnyheterna. 

“Därmed återstår bara ett alternativ. Att regeringen, som ju varit kritisk till Telias köp av Bonnier Broadcasting, nu har sagt ifrån. Det känns logiskt, inte minst i skenet av att man till och med, enligt uppgifter i Dagens Media, har bedrivit aktivt lobbyarbete mot Telias Bonnierköp”, fortsätter Telekomnyheterna. 

En källa med insyn i bolaget säger dock att Dennelind själv valt att lämna Telia och att tidpunkten är lämplig.

– Sex år är ganska lång tid som börs-vd och nu är ingen dålig tid att att sluta, om han vill styra själv. De stora sakerna han har att leverera på är att få Bonnier Broadcasting-affären godkänd och besparingarna som inte är någon liten uppgift. Dessa två uppgifter innebär både uppsida men också en stor nedsida om han inte skulle lyckas, säger källan till Realtid. 

– Ska han ladda om eller fundera på att göra något annat? Han har inte haft några lätta år, med enorma problem i Eurasien. Som jag ser det är det ingen dramatik i det här. 

SAS vd Richard Gustafsson, som är styrelsemedlem i Telia sedan i våras, är ett av de hetaste namnen som ny vd för Telia, enligt Telekomnyheterna. Även Realtids källa säger att Gustafsson skulle vara ett naturligt val. 

Telias aktiekurs sjunker på måndagsförmiddagen med 2,3 procent medan storbolagsindexet OMXS30 faller ungefär lika mycket. 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons