Juridik Nyhet

Kallade sig jurist och lurade folk på pengar – nu väntar åtal

Taggar i artikeln

Ekobrottsmyndigheten
Publicerad
Uppdaterad

Under flera år misstänks en 56-årig man tagit betalt för juridiska tjänster till privatpersoner utan att leverera någonting. Han misstänks även för att ha vilselett äldre och sårbara personer att skänka bort sina bostäder och tillgångar genom gåvobrev med sig själv som mottagare. Nu åtalas mannen för ett stort antal grova bedrägerier.

Realtid.se

Den tilltalade, som varit häktad sedan han greps av polis vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) i mitten av maj förra året, åtalas även för grov förskingring, förberedelse till grova bedrägerier, grovt folkbokföringsbrott och grova bokföringsbrott.

Målet omfattar 17 målsäganden samt två dödsbon efter målsäganden, som samtliga misstänks ha blivit bedragna av den tilltalade. EBM:s utredning visar att den misstänkta brottsligheten har pågått under åren 2014 – 2022. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Jag vill påstå att den åtalade brottsligheten är av särskild farlig art eftersom jag gjort bedömningen att den tilltalade genom sitt förfarande bedragit och vilselett människor för att berika sig själv. Många av dem han har bedragit är dessutom äldre och därmed sårbara människor, vilket är ytterligare en komponent som gör att jag anser att gärningarna ska bedömas som grova, säger Annika Lindahl, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Malmö.

Annons

Brottsupplägget har i de flest fall gått till så att målsägandena har mottagit ett reklamblad i brevlådan med erbjudande om kostnadsfri juridisk konsultation. De har sedan förmåtts att betala i förskott till den tilltalade, som utgett sig för att vara jurist, för att han skulle hjälpa dem med deras ärende. Efter att betalningen har skett har mannen gjort sig onåbar. I flera fall har mannen också vilselett personer att skänka bort sina bostäder och tillgångar till honom genom gåvobrev.

– Det är märkligt att en person kan åta sig uppdrag att skriva handlingar såsom testamenten och annat utan någon som helst kontroll. En felaktig handling kan få katastrofala följder för den enskilde. De flesta människor har ingen möjlighet att själv avgöra om handlingen är korrekt och gällande, samt att många tror att jurist och advokat är samma sak. Vem som helst kan kalla sig jurist, säger Annika Lindahl.

Den tilltalade har under perioden 2019 – 2023 på egen begäran varit registrerad som utvandrad ur Sverige, trots att utredningen har visat att så inte har varit fallet.

Annons

– Vår uppfattning är att det har varit ett sätt för honom att försöka undgå myndigheternas kontroller och granskningar. Därför är han även åtalad för grovt folkbokföringsbrott, säger Annika Lindahl.

I åtalet ingår ett yrkande om skadestånd till målsägandena på sammanlagt drygt 3,4 miljoner kronor samt att tingsrätten ska besluta om näringsförbud i tio år för den tilltalade.

Huvudförhandling inleds den 5 februari vid Malmö tingsrätt, målnummer B 5573-23.

Annons

Annons