Castellum Entra
Foto: Castellum
M&A

Källa: Därför kommer Castellum vinna budstriden

Att norska regeringen har sålt sitt innehav till Castellum talar till Castellums fördel, enligt en person med insyn i affären.

Uppdaterad 2020-11-26
Publicerad 2020-11-26

Enligt en person med god insyn i affären har Castellum och Entra haft en dialog under en längre tid när SBB överraskade marknaden, och bolagen själva, med ett bud om närmare 30 miljarder kronor. Efter att under gårdagen ha bekräftat dialogen med Entra valde idag Castellum att offentliggöra ett bud på Entra, med en premie jämfört med SBB:s bud. 

Ilija Batljan, vd för SBB, anser att bolagets bud är högre i och med att kontantdelen är högre, 70 procent, jämfört med 15 procent för Castellums bud.

– Castellums bud är lägre. Vi har ett högre cashbud, sade Ilija Batljan till Realtid.

Baserat på måndagens stängningskurs i Castellum-aktien samt NOK/SEK-kurs på 1,0466 innebär Castellums bud en budkurs på 170,86 kronor, att jämföra med SBB:s bud på 165 kronor.

Enligt Realtids källa är inte kontanter det viktigaste för Castellums eller Entras aktieägare.

– Den norska regeringen har valt att sälja sina 8 procent till Castellum, vilket är en tydlig indikation på hur de ser värdet av Castellums bud. De kom också ut med ett offentligt uttalande som starkt stöder kombinationen av Castellum och Entra. Det finns bättre komplementaritet i att sätta ihop två företag som är verksamma inom samma kontorssektor. Dessutom finns det en bättre bolagsstyrning och en stark gemensam hållbarhetsinsats och det är av den anledningen att Entras aktieägare föredrar att aktierna behåller exponeringen mot en kombinerad enhet som skulle skapa betydande värde i framtiden, säger Realtids källa.

Alfred Berg Kapitalförvaltning, en av de största ägaren i Entra, har dock under dagen uttalat sig om just önskemål om att få en bra mix av kontanter och aktier, och att ingen av de inkomna buden är tillfredställande i detta hänseende.

Entras aktiekurs steg till 175 norska kronor, och det är rimligt att förvänta sig med att ett nytt bud med den kursen läggs fram, enligt Alfred Berg Kapitalförvaltnings förvaltare Leif Eriksrød:

– Ja, det finns åtminstone en sannolikhet för det. Det är inte onaturligt att det handlas högre. När du har två spelare som har gett sitt första bud, då är det ofta mer att gå på, säger han till Dagens Näringsliv.

Han lägger till att det åtminstone för Alfred Berg Kapitalförvaltning inte är intressant att äga aktier i ett svenskt bolag.

Castellums samgående-presentation finns i sin helhet här.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in