Realtid

Utredare ska göra översyn av Ekobrottsmyndigheten 

Monica Rodrigo, generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten (EBM). Foto: TT
Monica Rodrigo, generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten (EBM). Foto: TT
Realtid.se
Uppdaterad: 27 juni 2023Publicerad: 27 juni 2023

En särskild utredare ska göra en översyn av Ekobrotts­myndig­hetens förutsätt­ningar att bekämpa den ekono­miska brotts­ligheten. Syftet är att ta ställning till vilka åtgärder som behövs för att förbättra och effekti­visera arbetet mot den ekonomiska brotts­ligheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Redan för två år sedan konstaterade Riksrevisionen att Ekobrottsmyndigheten arbetar ineffektivt.

Enligt den rapporten så vare sig styr, prioriterar eller inriktar EBM verksamheten så att myndigheten kan arbeta effektivt. Ytterligare ett problem som lyftes fram är att myndighetens underrättelseverksamhet saknar direktåtkomst till viktig finansiell information, bland annat hos Skatteverket och finanspolisen vid Polismyndigheten.

Riksrevisiones slutsats blev att EBM:s ineffektivitet, men också brist på resurser, leder till att mycket utredningsarbete som utförs, görs förgäves.

Att EBM prioriterar misstankar som är lätta att utreda har bekräftats av myndighetens åklagare Björn Ankarling till Realtid i samband med en tidigare intervju.

Det tog två år, men nu har sittande regering kommit fram till att det behövs en utredning. En utredare har utsetts, men inte namngetts. Uppdrag är digert. Hen ska bland annat analysera och utvärdera Ekobrotts­myndighetens uppdrag och konstruktion, analysera och klargöra gräns­dragningen mellan Ekobrotts­myndigheten och Polis­myndig­heten när det gäller myndig­heternas under­rättelse­verksamhet och överväga om Ekobrotts­myndigheten ska ha ett eget uppdrag att kunna bedriva under­rättelse­verksamhet, analysera och ta ställning till om och i så fall på vilket sätt Ekobrotts­myndigheten bör få tillgång till ytter­ligare register som andra myndigheter förfogar över, bedöma om ytterligare brotts­utredande myndig­heter ska ha möjlighet att bistå Kronofogde­myndigheten vid utmätning på distans, analysera för- och nackdelar med ett helt admi­nistrativt sanktions­system för bokförings­brott bestående i försenad årsredo­visning och ta ställning till om ett sådant system bör införas, analysera och ta ställning till om det fort­farande finns behov av regler om rekonven­tions­talan, och lämna förslag till de organisa­toriska förändringar och författnings­ändringar som utredaren bedömer är motiverade.

Utredaren har drygt ett och ett halvt år på sig. Senast den 22 februari 2025 ska resultatet redovisas, enligt ett pressmeddelande.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]