Realtid

Svenska företag bromsas av ökande byråkrati

svenska
Hårdast drabbade känner sig finanssektorn, följt av industri- och servicebranscherna. (Foto: Pexels)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 06 mars 2025Publicerad: 06 mars 2025

​Företagsledare slår larm om att reglerna blir allt krångligare och hämmar tillväxten. AI skulle kunna ha varit en hjälp – men där halkar svenska företag efter i utvecklingen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

AI – en juridisk superkraft som kräver mänsklig eftertanke

21 mars 2025

Enligt PWC:s Global Compliance Survey 2025, som omfattar svar från över 1 800 ledande befattningshavare, anser 85 procent att regelverken har blivit mer komplexa under de senaste tre åren.

Trenden är särskilt märkbar inom finanssektorn, där 90 procent delar denna uppfattning, följt av industri- och servicebranscherna med 86 procent.

Missa inte: Defensetech-vd vill ändra ESG-regler: ”Helt sjukt”. Realtid

Bland de svenska företag som deltog i undersökningen ser samtliga 34 en ökad komplexitet.​

”Det vi såg är att regelverksbördan som kommer nu är omfattande. Företag behöver applicera ny teknologi och återuppfinna sin affärsmodell för att vara konkurrenskraftiga. Samtidigt finns en ovana att hantera så många nya regler”, säger Christer Johnsson, Risk Leader på PWC Sverige, till Realtid.

Dåliga på AI

Han påpekar också att ”64 procent menar att den hindrar det egna företaget från att skapa värde, och här är regelverkens komplexitet en starkt bidragande orsak”.

För att hantera dessa utmaningar planerar 71 procent av företagen att satsa på digitala initiativ inom de närmaste tre åren. Dock uppger vart tredje företag att de ännu inte använder eller förbereder AI-stöd för regelefterlevnad.

ANNONS

Företagen förlorar när nya regler rullas ut

Många svenska företag kan drabbas negativt när nya lagar och regler rullas ut inom EU och Sverige. Ofta saknas ordentliga analyser.

Svenska företag laggar efter. Det beror förmodligen på att Sverige har tagit en försiktig approach, inväntar lagstiftning och hur vi kan dra störst nytta av AI”, säger Johnsson och betonar behovet av att snabbare anpassa sig till teknikutvecklingen.

Prioriterade områden inom regelefterlevnad är cybersäkerhet samt dataskydd och dataintegritet, vilket 51 procent av respondenterna anger. Bolagsstyrning lyfts fram av 40 procent.

Läs även: Företag kan ha kastat bort tusentals arbetstimmar. Realtid

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Efterfrågar en tydlig strategi

Den ökade komplexiteten i regelverken har haft negativ påverkan på implementering eller underhåll av IT-system hos 89 procent av företagen.

Dessutom upplever många att ledningens fokus och företagets förmåga att anpassa affärsmodeller påverkas negativt.

”Man måste vara innovativ, kika på vad som görs runt om, titta på bolag utanför landet och dela med sig av sina erfarenheter”, säger Johnsson.

ANNONS

Jobbonärer blir rikare: Bättre regler kring skatt

Från 1 januari 2025 blir det enklare för pensionärer att kombinera arbete och pension. Möjligheten att pausa tjänstepensionen och därmed minska marginalskatten har varit efterlängtad.

Enligt en rapport från Ernst & Young investerar endast 37 procent av nordiska företag i generativ AI, jämfört med 47 procent globalt.

Detta kan delvis bero på att ledningen i nordiska företag är mindre engagerade i teknikbeslut, vilket kan hämma teknikutvecklingen, skriver Dagens Juridik.

Missa inte: Så utnyttjar kriminella systemets svagheter. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS