En översyn av reglerna för hållbarhetsrapportering kan leda till att oberoende granskare tillåts – vilket redan är möjligt enligt EU-direktivet. Regeringen vill nu utreda om Sverige bör följa efter.
Revisorer kan bytas ut – trots kända risker


Regeringen överväger att tillåta att hållbarhetsrapporter granskas av oberoende granskare, vilket kan innebära att kravet på auktoriserade revisorer slopas, uppger Dagens Juridik.
Initiativet syftar till att öka flexibiliteten för företag, minska kostnader och förbättra konkurrensen på marknaden.
Missa inte: Sveriges mest erfarna revisor ifrågasatt –kreditbetyg sänkt. Realtid
Justitierådet Sten Andersson har fått i uppdrag att utreda denna möjlighet samt att se över företagskategorier i årsredovisningslagen.
Enligt EU-direktivet som ligger till grund för de svenska reglerna tillåts granskning av hållbarhetsrapporter även av oberoende granskare.

Pensionsjätten i öppen konflikt – med sin egen revisor
Man föreslår dock ändå att han ska få fortsatt förtroende.
Mer flexibilitet
Sverige har hittills valt att endast tillåta auktoriserade revisorer för denna uppgift. En förändring skulle kunna harmonisera Sveriges regelverk med övriga EU-länder och ge företag större valfrihet.
Regeringens pressmeddelande framhåller att en sådan förändring ”kan öka flexibiliteten för företagen, bidra till lägre kostnader för granskningstjänster och förbättra konkurrensen på marknaden”.

Översynen av företagskategorier i årsredovisningslagen syftar till att bättre anpassa regelverket efter företagens olika förutsättningar.
I dag delas företag in i två kategorier, större respektive mindre företag, vilket avgör vilka redovisningskrav som gäller. Med fler kategorier tror regeringen att regelverket kan bli mer träffsäkert.
Läs även: Affärsmodellen under press när AI tar över revisionsarbete. Realtid
Senaste nytt
Sveriges starkare krav
Internationellt sett varierar kraven på granskning av hållbarhetsrapporter, visar Regeringens oberoende granskning. I flera EU-länder, såsom Frankrike och Spanien, tillåts redan oberoende granskare, vilket ger företag större flexibilitet.
Sverige har hittills haft ett striktare regelverk, vilket nu kan komma att förändras för att bättre harmonisera med EU:s direktiv.
Det finns dock risker med att slopa kravet på auktoriserade revisorer.

Oetisk BRF-revisor kan kopplas till organiserad brottslighet
En auktoriserad BRF-revisor blir nu av med sin titel.
Kommer ge förslag
Enligt en rapport från Europeiska bankmyndigheten kan det leda till sämre kvalitet i granskningen och öka risken för greenwashing, där företag ger en vilseledande bild av sitt hållbarhetsarbete.
Det är därför viktigt att säkerställa att oberoende granskare har tillräcklig kompetens och att det finns tydliga riktlinjer för deras arbete.
Utredningen kommer att analysera dessa aspekter och föreslå hur en eventuell övergång till oberoende granskare kan genomföras på ett säkert och effektivt sätt.
Målet är att skapa ett regelverk som både främjar företagens konkurrenskraft och säkerställer kvaliteten i hållbarhetsrapporteringen.
Läs även: Northvolts revisor slog aldrig larm – trots enorma skulder. Realtid

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.