Realtid

Plipp-entreprenören döms till två års fängelse för 42 fall av grovt bedrägeri

Plipp-entreprenören döms till två års fängelse för 42 fall av grovt bedrägeri
Anders Frick
Uppdaterad: 31 jan. 2023Publicerad: 31 jan. 2023

Den entreprenör som säger sig vara rättmätig innehavare till startupbolaget Plipp döms till två års fängelse för 42 fall av grovt bedrägeri och fyra fall av bokföringsbrott. Hans fru, som säger sig vara vd för Plipp, döms enbart för bokföringsbrott. Gärningarna genomfördes innan tiden på Plipp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Realtid har återkommande skrivit om Plipp  – företaget som har utvecklat en ny teknik för mikrobetalningar. Länge fajtades två falanger om makten i bolaget. På den ena sidan stod Plipps omtvistade vd Carl-Henrik Zetterberg med stöd av Lars Olofsson och Nina Jansdotter, och på den andra en entreprenör tillsammans med sin fru. I höstas drog sig Lars Olofsson och Nina Jansdotter ur fortsatta förhandlingar, och i praktiken har entreprenören och hans fru försökt att driva vidare Plipp – trots tveksamma ägarförhållanden. Samtidigt startade Carl-Henrik Zetterberg och Plipps tidigare teknikchef Fredrik Friberg bolaget ePaywall, som är en direkt konkurrent till Plipp.

Realtid skrev våren 2022 att entreprenören tidigare varit dömd i domstol ett 15-tal gånger, bland annat för fall där han tagit emot pengar för att göra investeringar i olika bolag – men sedan inte genomfört investeringarna. 

”Jag har en stor skattetvist som gjorde att jag gick i personlig konkurs. Jag har även ett antal mindre andra tvistemål, samt blev dömd för en försenad årsredovisning för tio år sedan. Det är ju jobbigt, men inget som har påverkat Plipp”, sa entreprenören då till Realtid.

Nu har dock liknande händelser dykt upp igen. Strax före jul meddelade Attunda tingsrätt i Sollentuna sedan sin dom i en lång rad fall gällande åtal för grovt bedrägeri som entreprenören genomfört under åren 2014-2019. Domen blir två års fängelse och en stor mängd skadestånd – det enskilt största på 1,3 miljoner kronor. Samtidigt frikänns han från ett antal åtal, bland annat urkundsförfalskning och grovt olovligt förfogande. Hans fru döms samtidigt för bokföringsbrott, får villkorlig påföljd och 80 dagsböter à 200 kronor.

I korthet har entreprenören tagit emot pengar från investerare i syfte att köpa aktier i utvalda bolag – något som i många fall dock inte har skett. Av kontoutdragen från entreprenörens bankkonto framgår att han i stor utsträckning har använt de medel som han erhållit vid aktieförsäljningarna till privata inköp.

”Det framgår också att en inte obetydlig del av medlen har använt till spel på hästar och annat. har i förhör velat framhålla att hans spelande även genererat intäkter, bl.a. en stor vinst om tre och en halv miljoner kronor vid spel på hästar för ett antal år sedan”, skriver tingsrätten i domen.

Tingsrätten konstaterar också att entreprenören och hans fru tillsammans och i samförstånd uppsåtligen åsidosatt bokföringsskyldigheten genom att inte bevara räkenskapsmaterialet på ett betryggande sätt:

”Brotten är inte att anse som ringa med hänsyn till de affärshändelser som under aktuella år har förekommit i bolaget.”

ANNONS

Tingsrätten konstaterar att gärningarna har ett högt straffvärde, bland annat eftersom de har ingått i en brottslighet som utövats systematiskt och som föregåtts av särskild planering.

”I vissa delar har brotten, tagna för sig eller i vart fall sammantagna, också avsett stora värden och därmed medfört avsevärd skada för målsägandena. Detta har också stått klart för . Tingsrätten finner att den samlade brottslighetens straffvärde är fängelse i två år och sex månader. Det samlade straffvärdet är så högt att någon annan påföljd än fängelse i detta fall är utesluten”, skriver tingsrätten.

Eftersom det dock har gått lång tid sedan brotten begicks, så fastställer domstolen straffet till två års fängelse.

Några tidigare artiklar om Plipp:

Fajten om Plipp: Har investerarna blivit lurade? Och vem är egentligen vd? 
Entreprenören om turerna i Plipp: “Nu är det krig!” 
Claes Hemberg: ”Det låter som bedrägeri” 
Vändningen i fajten om Plipp: Erbjuder återköp 
Det okända mailet: Vem vill köpa ut Plipps vd? 
Bolagskapning av Plipp eller inte  – nu ska tingsrätten avgöra: ”Ren cirkus” 
Dömde entreprenören i Plipp bakom ny satsning: ”Hyperlönsamt till låg risk” 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]