Realtid

Ny lag gav Kronofogden 70 miljoner i utmätta tillgångar

Ny lag gav Kronofogden 70 miljoner i utmätta tillgångar
Realtid.se
Uppdaterad: 17 aug. 2023Publicerad: 17 aug. 2023

Den 1 augusti 2022 infördes en ny lag, som innebär att Kronofogden med hjälp av polisen kan utmäta tillgångar från personer med skulder utan att själva vara på plats. Lagändringen syftar bland annat till att försvåra för den organiserade brottsligheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Lagstiftningen har gett oss mycket större möjligheter att komma åt tillgångar vi annars inte hade kunnat utmäta, säger Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott på Kronofogden i en presskommentar.

Så går det till:
Polisen stoppar i sin verksamhet en person, till exempel i en bil vid en kontroll.
Genom en app i telefonen ser polisen direkt om personen har skulder hos Kronofogden.
Om skulder finns och personen är i besittning av värdefullt gods, till exempel kontanter, fordon, smycken eller klockor, kan polisen ringa till Kronofogden, som per telefon fattar beslut om utmätning. Därefter kan polisen på plats omhänderta godset.
Via en jourverksamhet hos Kronofogden kan utmätningarna ske även nattetid och på helger.

Nu har lagen funnits i ett år, och Kronofogden har med stöd av den hittills utmätt tillgångar till ett värde av nästan 70 000 000 kronor. Störst summor har utmätts i storstadsområdena, i polisregion Stockholm, Syd och Väst.

Med det nya sättet att arbeta betalas skulder som annars inte skulle betalats, som ofta är till staten och inte sällan till brottsoffer. Dels förhindras att tillgångarna omsätts i nya brott.

– Det har dessutom en avskräckande effekt att du kan bli av med din märkesklocka, dyra bil eller andra statussymboler på plats, säger Johannes Paulson.

– Poängen är att man ska känna ett tryck från samhället att lämna sin kriminella livsstil och ta emot den hjälp samhället erbjuder i form av exit-program. Det ska vara jobbigt att vara kriminell och hjälp finns att få.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Så bygger man boenden för livets senare kapitel

Med en fördubbling av antalet personer över 80 år inom bara några år växer pressen på framtidens äldreboenden. Samtidigt brottas fastighetsbranschen med många utmaningar. Omsorgsfastigheter, som främst omfattar äldreboenden och trygghetsbostäder, spelar en allt viktigare roll i vårt samhälle. Sveriges befolkning blir äldre och i en väldigt stor omfattning. Inom bara några år kommer antalet […]