Juristbyrån Verahill har växt lavinartat sedan 2019. Enligt vd Petra Segerdahl är beslutet att stå utanför Advokatsamfundet nyckeln till framgången.
Juristbyrån dissar Advokatsamfundet: "Har ingen kontakt"


Enligt vd Petra Segerdahl har beslutet att medvetet stå utanför Advokatsamfundet inneburit att de därmed kunnat ta in externt kapital för att expandera.
”Advokatsamfundet har inte riktigt hängt med i den affärsmässiga utvecklingen. Möjligheten att skala upp och bygga en stor organisation är väldigt begränsad om du inte får ta in kapital”, säger hon till Dagens Juridik.
Missa inte: AI populärt bland jurister – men priserna är oförändrade. Realtid
Sedan 2019 har Verahill vuxit från 28 till över 150 anställda. Företaget, som fokuserar på familjejuridik, ägs sedan 2024 av entreprenören Johan Anderssons privata bolag.
Advokatsamfundet har sedan tidigare uttryckt oro för att klientskyddet kan bli svagare hos juristbyråer eftersom de inte omfattas av samma disciplinära regelverk som advokater.

Juridisk mardröm: Advokater åker fast för AI-fusk
En domare i Kalifornien avslöjar nu hur han nästan lät sig övertygas.
Obefintlig relation till Advokatsamfundet
Men att stå utanför Advokatsamfundet ger, enligt Segerdahl, större flexibilitet – både ekonomiskt och marknadsföringsmässigt.
”Den resa vi har gjort hade vi aldrig kunnat göra utan det kapital vi har tagit in. Det kostar väldigt mycket pengar att växa organiskt på det sätt vi har gjort”, säger hon.

Samtidigt betonar hon att Verahill inte utnyttjar alla friheter som det juridiska oberoendet medför.
Relationen till Advokatsamfundet är i dag obefintlig, något Segerdahl beklagar.
”Vi har ingen kontakt med samfundet, vilket är synd eftersom vi hade kunnat ha ett givande utbyte i många frågor som berör hela branschen”, säger hon.
Läs även: Han driver advokatbyrå under brinnande krig. Realtid
Senaste nytt
Ser attitydförändringar
”Det är inte så att man som ansvarsfull branschaktör tar varje möjlighet som finns endast för att Advokatsamfundet inte kan stoppa dig”, säger hon och tillägger att byrån exempelvis avstår från att arbeta med resultatbaserade arvoden eftersom det kan skapa etiska gråzoner.
Hon ser också en attitydförändring hos yngre jurister. Fler lockas av möjligheten att bidra till affärsutveckling, legal tech och innovation – snarare än att följa den traditionella advokatbanan.
”Det är mer fokus på balans mellan jobb och fritid. Många är också intresserade av att kunna vara med och bygga bolag”, säger Segerdahl till Dagens Juridik.

Advokat jobbade mer än 24 timmar per dygn, enligt sina fakturor
Det är en av de mest anlitade advokaterna.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.