Realtid

Jurist: Bonnesen lär frias i insidermålet

Jurist: Bonnesen lär bli friad i Swedbank-åtalet
Hovrätten ska ta ställning till om Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen spridit insiderinformation. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annelie Sandström
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 10 sep. 2024

På tisdagen meddelas dom i det som har kallats "århundradets rättegång inom näringslivet". Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen riskerar fängelsestraff.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klockan 14 idag faller Svea hovrätts dom i det uppmärksammade fallet mot Swedbanks (börskurs Swedbank) tidigare vd Birgitte Bonnesen, rapporterar TV4.

Åklagarna hävdar att Bonnesen medvetet dolde information om penningtvätt inom banken, särskilt i samband med Swedbanks verksamhet i Estland mellan 2007 och 2015.

Åtalet omfattar även påståenden om att hon läckt insiderinformation till storägare när hon förvarnade dem om att SVT-programmet Uppdrag granskning skulle sända ett program som avslöjade bankens problem med penningtvätt.

Friades i tingsrätten

Åklagarna yrkar på ett fängelsestraff på minst två år, men Bonnesen har hela tiden nekat till brott.

I Stockholms tingsrätt blev hon tidigare friad från anklagelserna, och åklagarna överklagade domen till hovrätten.

Nu återstår det att se hur hovrätten kommer att bedöma fallet och om synen på bevisen skiljer sig från tingsrättens. 

”Det är en historisk dom”, säger Jan Leopoldson, ekobrottsåklagare som dock inte varit direkt inblandad i målet, till Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Fick stora böter

Det här fallet handlar dock inte om huruvida det förekom penningtvätt i Swedbank, vilket banken redan har bötfällts för av Finansinspektionen och Stockholmsbörsen.

Swedbank fick böter på 4 miljarder kronor av Finansinspektionen för allvarliga brister i arbetet att motverka penningtvättsrisker, uppger Sveriges Radio.

Stockholmsbörsen delade ut böter på nästan 46, 6 miljoner, skriver Svenska Dagbladet.

Stora konsekvenser

Fokus ligger nu på hur Bonnesen hanterade och kommunicerade den information hon hade om penningtvätten.

Om hovrätten kommer fram till att hon förtigit viktig information eller spridit insiderinformation kan det leda till långtgående konsekvenser för hur bolagsledningar får hantera känslig information i framtiden, skriver Svenska Dagbladet.

Leopoldson är dock skeptisk till att hovrätten skulle gå på åklagarnas linje.

ANNONS

 ”Eftersom tingsrättens dom var ganska klar så är grundtipset att det blir uppförsbacke för åklagarna och att hon blir friad”, säger han.

Läs mer:

”Vi räknar kallt med en frikännande dom”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]