Realtid

Bedrägeridömd Plippentreprenör lockar investeringar till assistansaffär

Bedrägeridömd Plippentreprenör lockar investeringar till assistansaffär
I interna dokument kallar Anders Fintling Kellman satsningen för ”Riskkapitalfonden och Assistansaffären”, och beskrivs med följande positiva ordalag: ”Det är en extremt gynnsam affär, liten investering, måttlig risk och hög avkastning. Avkastning på kort tid och lång sikt, löpande utdelningar.”
Anders Frick
Uppdaterad: 11 apr. 2023Publicerad: 11 apr. 2023

Anders Fintling Kellman, som i januari dömdes till två års fängelse för 42 fall av grovt bedrägeri, är nu igång med en ny satsning. Den här gången handlar det om personlig assistans, och är, enligt honom själv ”en extremt gynnsam affär, liten investering, måttlig risk och hög avkastning”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Realtid har genom åren skrivit många artiklar om startupföretaget Plipp, men väljer nu att namnge 60-årige Anders Fintling Kellman, som vi i tidigare artiklar har kallat för entreprenören. Anledningen är att han i vintras dömdes till två års fängelse för 42 fall av grovt bedrägeri och fyra fall av bokföringsbrott – något som han och hans fru Heidi Vlassiouk Kellman har överklagat till hovrätten – men trots detta fortsätter att locka investeringar.

Den här gången handlar det dock inte om Plipp utan om en satsning på personlig assistans. I interna dokument kallar Anders Fintling Kellman satsningen för ”Riskkapitalfonden och Assistansaffären”, och beskrivs med följande positiva ordalag: ”Det är en extremt gynnsam affär, liten investering, måttlig risk och hög avkastning. Avkastning på kort tid och lång sikt, löpande utdelningar.”

Satsningen har redan lockat ett antal intressenter, och enligt Kellman är hittills ungefär 100 andelar sålda i det som kallas för Riskkapitalfonden One. Varje andel kostar 10 000 kronor, och på hemsidan förtydligas att investeringserbjudandet inte är publikt utan enbart för medlemmar i Affärsmöjligheter & Insikt.

”Det här ska betraktas som en affärsmöjlighet. Varje kund vi får in kommer i genomsnitt att omsätta 2,8 miljoner kronor per år. Omsättningen vet vi i förväg, för det är beslutat av Försäkringskassan. (Beslut med i genomsnitt 720 timmar/månad och ersättning 324,50 kr/h). Vi räknar med få en vinst på ca 7 procent av omsättningen, eller ca 200 000 per kund, i genomsnitt. (Det är en normal vinst i branschen i sig.) Klarar vi vårt första mål att få 100 kunder så kommer vi att klara av en årlig utdelning på ca 15 miljoner kronor eller ca 150 000 kr per andel. Vi siktar på betydligt fler än 100 kunder. Vår breakeven är vid ca 5 kunder, så även vid till exempel 20 kunder har vi bra utdelning (20-25 000 kr per år/andel)”, lyder Anders Fintling Kellmans beskrivning.

Hans ambition är att assistanssatsningen ska bli lika stor som Humana, vars dotterbolags återkallade tillstånd fick stora konsekvenser.

”Verksamheten kan absolut bli störst i Sverige inom segmentet, d.v.s. större än Humana. Det finns affärsförutsättningar för det. När Assistansia (nuvarande Humana) startade så utvecklades verksamheten till ca 10 000 anställda på tre år, de hade också då hittat en ny nisch inom assistans”, skriver Kellman i underlaget till hugade spekulanter.

I samma underlag finns även ett antal frågor och svar:

Fråga: Hur sker växling från ägande i riskkapitalfonden till aktier i assistansbolaget?
Svar: Det kommer att ske så snart verksamheten är organisatoriskt igång och första kunder på plats, vilket beräknas vara senast i maj 2023.

ANNONS

Fråga: Olika tillstånd och liknande, finns dessa?
Svar: På det sättet vi bedriver verksamheten så behöver vi inga tillstånd. Däremot varje ny kund, behövs dels göra en anmälan till IVO, dels information till Försäkringskassan.

Fråga: Vilka är era stora konkurrensfördelar jämfört med ”vanliga” assistansbolag?
Svar: Vi har betydligt enklare regler med vår metod. Vi får förskottsbetalad ersättning, andra i efterskott, i genomsnitt en skillnad på tre månader. Vi arbetar med tillståndsanmälan, istället för tillståndsansökan. Vi har rätt med olika servicefunktioner, som ”vanliga” assistansbolag inte får använda, till exempel lån och motsvarande förskottslön. Vi kan välja försäkringar, kollektivavtal osv, medan andra har tvingande regler.

I underlaget skriver Anders Fintling Kellman även att han kommer att vara aktiv runt affärsstrategi, men inte i löpande drift.

Fotnot: Huvudförhandlingen för de överklagade domarna mot Anders Fintling Kellman och hans fru Heidi Vlassiouk Kellman är planerad att hållas i Svea hovrätt i september i år.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]