Julian Assanges förhörsledare JO-anmäls

"Frågan är värd sin belysning efter vad som har stått i massmedierna", säger advokat Per E Samuelsson. "Det är ett brott mot jävsreglerna", säger advokat Pelle Svensson.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2011-03-14

Kändisadvokaterna Per E Samuelsson och Pelle Svensson backar upp JO-anmälan som lämnats in av Rättssäkerhetsorganisationen, RO, mot förhörsledaren i Assange-målet.

Den kvinnliga polisen som höll förhören i Assange-målet är vän med den 31-årige kvinnan som anmälde Julian Assange för sexuella övergrepp, enligt Expressen.

Nu anmäls hon för att ha brutit mot jävsreglerna.

Rättssäkerhetsorganisationen, RO, som ligger bakom anmälan kräver nu att utredningen ska börja om på nytt.

Det är ett absolut krav från vår sida. Det har gått prestige i det här fallet från åklagarhåll måste jag säga, säger Johann Binninge, grundare av RO.

Han uppger även att förhörsledaren redan en tid innan anmälan kom in skrivit negativt om Julian Assange på sin blogg.

– Hon har redan en förutfattad mening om den misstänkte. Hon borde, med den erfarenheten som hon påstår att hon har, inse att det uppstår en jävsituation. Hon borde ha överlämnat det här till någon annan, ändå fortsätter hon, säger Johann Binninge till Realtid.se.

Han förklarar att RO är insatta i ärendet och har läst det förundersökningsmaterial som läckt ut från utredningen.

– Vi blev även kontaktade av Assange när han ville byta försvarare. Vi fick ett mejl från honom. Det är rätt vanligt att klienter kontaktar oss när de vill byta försvarare så det var inte konstigare i det här fallet, säger Johann Binninge.

Rättssäkerhetsorganisationen, RO, får uppbackning av två tunga advokater, Per E Samuelsson samt Pelle Svensson, som båda sitter i organisationens Advisoryboard.

– Frågan är värd sin belysning efter vad som har stått i massmedierna. Jag har ingenting emot om man granskar om polisen som har handlagt fallet har gjort rätt, säger Per E Samuelsson till Realtid.se.

Pelle Svensson menar att det är naturligt att detta mål blivit ifrågasatt i och med att första åklagaren lade ned målet och att en överåklagare sedan tog upp det igen.

– Jag tycker att det är olyckligt att föregripa en kommande rättslig prövning. Eftersom det är ett sådant allvarligt brott utgår jag från att han blir utlämnad till Sverige. Då får man hoppas att han får en rättvis rättegång, säger Pelle Svensson till Realtid.se

Han menar att det är självklart att förhörsledaren har begått ett brott mot jävsreglerna.

– Det här bör man titta på. I sådana här känsliga fall ska man vara mycket noga att följa de regelsystem som finns. Man går inte in och håller ett förhör där man känner eller till och med kan vara vän med den man ska höra. Då ska man förklara sig jävig direkt, säger han.

Rättssäkerhetsorganisationen, RO.

* Grundades 2006 av Johann Binninge, Billy Butt och Anna Sjödin som alla anser sig själva blivit oskyldigt dömda.

* I styrelsen sitter Johann Binninge, Monica Pernroth-Lullmaa, Susanne Flyborg samt Jenny Beltran (Tito Beltrans hustru).

* I Advisoryboard sitter advokaterna Pelle Svensson, Per E Samuelsson, Ismo Salmi, Peter Haglund, Björn Sandin, Olle Hancock samt Leif Ericksson.

* På hemsidan står det att RO är "ett partipolitiskt obundet, fristående nätverk som arbetar ideellt. Vi bildar opinion för ökad rättssäkerhet".

* Vidare står det: "RO anser att det är viktigt med effektiv brottsbekämpning. Det får dock aldrig ske på bekostnad av att oskyldiga anhålls, häktas och slutligen döms. Vår vision är att ingen oskyldig skall dömas och att inget brottsoffer skall gå utan upprättelse".

* Johann Binninge uppger för Realtid.se att "blir man anklagad för den här typen av brott så är man i praktiken rättslös". Med den här typen av brott menar han sexualbrott och pekar på att fallet Assange inte är unikt.

Platsannonser

Logga in