Bank

Jonas Martin-Löf: "Det är inte jag som överför de jävla pengarna"

Samtidigt som Sverker Martin-Löf var vice ordförande i Handelsbanken genomförde hans son Jonas misstänkta transaktioner i banken för mångmiljonbelopp.

Uppdaterad 2021-05-12
Publicerad 2021-05-12

Jonas Martin-Löf anmäldes till slut till Finanspolisen för misstänkt penningtvätt till ett värde av 6 miljoner kronor. Han fick trots de misstankarna plus att han skickat hotfulla mejl som klassats som försök till utpressning, vara kvar som kund i banken.

SVT:s Uppdrag granskning har via en läcka från Svenska Handelsbanken tagit del av en mängd känsliga dokument. 

Anmälan gjordes för fem år sedan och rör transaktioner som pågick under ett drygt år till ett värde av 6 miljoner kronor. Transaktionerna gjordes via Handelsbankens kontor i Luxemburg. Den som är utpekad är Jonas Martin-Löf, son till Sverker Martin-Löf.

Dokumenten som UG har tagit del av är del av en utredning som Handelsbanken gjort efter att ha betraktat Jonas Martin-Löf som ett säkerhetshot då han skickat hotfulla mejl till bankens ordförande Pär Boman.

Utredarna upptäcker att pengarna som kommit dit delats upp i jämna summor på 100  000 kronor innan de skickats vidare till Sverige. Normalt en tydlig varningsflagga i banksystemet för misstänkt penningtvätt.

Uppdrag granskning kan se samma transaktionsmönster i över ett decennium, för totalt 35 miljoner kronor.

Pengarna som kommer in på Jonas Martin-Löfs konton i Luxemburg kommer från hans investmentbolag med huvudkontor i London. Bolaget ingår i en komplicerad struktur, med flera bolag baserade i skatteparadis, vars affärsidé är låg skatt och liten insyn.

– Det är inte jag som överför de jävla pengarna. Det är ju för fan seniora account-officers som sitter i Luxemburg, säger Jonas Martin-Löf i ett telefonsamtal med Uppdrag gransknings reporter.

Jonas Martin-Löf uppger att han aldrig haft för avsikt att hota  Pär Boman.

Handelsbankens anmälan om misstänkt penningtvätt till finanspolisen har inte lett till någon utredning.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in