Finans Nyhet

John McCormick går in som strategisk investerare i Ark Kapital

Taggar i artikeln

Ark Kapital
John McCormick.
Publicerad
Uppdaterad

John McCormick, tidigare Co-head för en världens största asset management-firmor Blackstone, går in i bolaget som ny strategisk investerare.

Realtid.se

Ark Kapital backas redan av VC-firmorna LocalGlobe och Creandum,  bankveteranen Annika Falkengren, tidigare managing partner på schweiziska bankkoncernen Lombard Odier och tidigare vd på SEB, samt inte mindre än sju samt unicorn-grundare med Hjalmar Winbladh från Epidemic Sound och grundare av EQT Ventures, Jacob De Geer från IZettle, Timo Soininen från Small Giant Games, Ilkka Paananen från Supercell, Sebastian Knutsson från King, Riccardo Zacconi från King och Steve Anavi från Qonto.

– Ark Kapital har banat väg för utvecklingen av en ny asset class – skräddarsydd för teknikföretag – där konstant uppkopplad och framåtblickande data utgör grunden för transformativa lån som bryggar till lönsamhet, säger John McCormick.

–I skarp kontrast till de tidiga iterationerna av RBFs (Revenue-Based Financing), som i första hand prioriterar endimensionell data som enbart kassaflöde, är ArKs tillvägagångssätt mer som 3D och sätter därmed en ny standard för branschen.

Annons

I dagsläget agerar John McCormick investerare och rådgivare och var fram till nyligen Global Group Head of Blackstone Alternative Asset Management (”BAAM”), hedgefond-divisionen för 82 miljarder USD AUM inom The Blackstone Group, där han ledde divisionen för att notera finansiella resultat för Blackstone aktieägare och starka investeringsresultat för institutionella kunder. Under loppet av sin 17-åriga karriär på BAAM ledde McCormick många funktioner inom organisationen, inklusive global strategi, produktutveckling, global affärsutveckling och kundservice samt GP-insatser och seedning. McCormick var medlem i alla BAAM-investeringskommittéer och Blackstones företagsomfattande operativa kommitté. Han är krediterad för att ha lanserat Blackstones data-drivna initiativ och hjälpt till att etablera Blackstone som en ledare inom demokratiserade alternativ.

–John är en legendar inom finansvärlden och var tidig med att implementera data på Blackstone, vilket i sin tur banade väg för boomen för hedgefonds som vi ser idag. Vi är glada över att kunna arbeta närmare tillsammans samtidigt som vi gör oss redo för att inleda vår USA-lansering, säger Oliver Hildebrandt, vd på Ark Kapital.

Ark Kapital hjälper teknikföretag och ger dem kontinuerlig tillgång till detaljerade överblickar på deras historiska och framtida tillväxt, genom att koppla företagens rådata till analysplattformen AIM – en tillväxtplattform som ger Ark möjlighet att ge tillgång till långsiktiga lån upp till 10 miljoner euro, utan att ta andelar i bolagen. Tidigare i 2023 utökade Ark Kapital sin kapitalpool till mer än 400 miljoner euro för att låna ut europeiska grundare och teknikföretag.

Annons

Ark Kapital har sett en växande efterfrågan i Norden och Tyskland för sina finansiella produkter och hundratals bolag använder redan analysplattformen. Bolaget planerar för ytterligare marknadsexpansion i samband med att hela tillväxtplattformen rullas ut till fler grundare och techbolag runt om i världen.

Annons