Jobbavdrag i vårproppen

I dag lämnar finansminister Anders Borg över vårpropositionen till riksdagen. Regeringen föreslår nya jobbskatteavdrag och sänkt skatt för pensionärer.

TT
Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2011-04-13

I vårpropositionen som finansminister Anders Borg lämnar över till riksdagen på onsdagen aviseras ytterligare ett jobbskatteavdrag, det femte, höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt, sänkt skatt för pensionärer och sänkt restaurangmoms - förslag som i valmanifestet prissatts till drygt 25 miljarder. Därtill kommer ytterligare en miljard för justeringarna i sjukförsäkringen från 1 januari 2012 och 800 miljoner till järnvägen redan i år.

Därmed är det reformutrymme som Konjunkturinstitutet (KI) räknat med i stort sett intecknat. Enligt KI finns ett utrymme på 25 miljarder 2012 och 5 miljarder i år, sammanlagt 30 miljarder kronor.

Statsminister Fredrik Reinfeldt betonar dock att de definitiva beskeden kommer först i höstens budget och att den ljusa ekonomiska utvecklingen måste hålla i sig för att förslagen ska bli verklighet.

Samtidigt talar han om behovet av ett sjätte jobbskatteavdrag.

– För mig är detta centralt. Det måste för deltidsarbetande, för kvinnor som sliter i äldreomsorgen och sjukvården, bli mer lönsamt att arbeta, säger han.

Folkpartiet vill framöver helst slopa värnskatten, men också satsa på forskning och infrastruktur. Kristdemokraterna vill fortsätta att sänka skatten för pensionärer, förbättra välfärden och sänka skatten får låg-och medelinkomsttagare, Centerpartiet vill sänka arbetsgivaravgifter, som gör det lättare att anställa, satsa på infrastruktur i hela landet och sänka den statliga skatten från dagens 20 och 25 procent till 15 och 20 procent.

Vad resultatet blir avgörs i förhandlingar mellan de fyra.

Oppositionen vänder sig samfällt emot att regeringens svar på alla problem är sänkta skatter.

Platsannonser

Logga in