Joakim Bornold Söderberg & Partners
Joakim Bornold, sparekonom, Söderberg & Partners. Foto: Söderberg & Partners
Börs

Joakim Bornold om Gamestop-rallyt: ”Inte några duvungar som står bakom” 

Få lär ha undgått Gamestops kursrally under januari. Enligt Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold finns en del erfarenhet bakom spelkedjans kursutveckling.

 

Uppdaterad 2021-01-29
Publicerad 2021-01-28

Aktien i krisande dataspelskedjan Gamestop har rusat mer än 1700 procent sedan början av januari, vilket på onsdagen 27 januari fick amerikanska SEC och Vita Huset att uttala sig om att de tittar noggrant på utvecklingen, rapporterar CNN.

Aktiekursen, som för ett år sedan låg på 4 dollar, uppgår idag till över 200 dollar, detta som en följd av blankning i högvarv som skett efter att företaget 11 januari aviserade om att man rekryterat tre nya digitaliseringsprofiler – något som kedjan hittills saknat – samt ett inlägg i WallStreetBets, Reddits populära grupp för blankare, om att kedjan var undervärderad. Enligt Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, finns erfarna snarare än oerfarna så kallade Reddit-investerare bakom handeln i aktien.

– Handeln i till exempel Gamestop är ju minst sagt spektakulär men jag tror inte att det är några duvungar som står bakom den. En högt blankad aktie som man med hjälp av sociala medier och optionshandel lyckas skapa ett kraftigt köptryck i är – hur olämpligt man än  kan tycka att det är – väldigt genomtänkt.  Det lär finns en hel del erfarenhet bakom de som dragit igång detta, säger han.

Joakim Bornold anser vidare att digitaliseringen bidragit till en kraftig förändring av marknaden, där i stort sett vem som helst kan idag investera på börsen. Huvudsakligen är denna utveckling positiv men den medför även nya utmaningar, anser han.

–  Folkets kapitalism kan man väl kalla det och jag är en stor förespråkare för det. Men det skapar också en del nya handelsmönster när en ny digital generation kommer in på börsen. Vi har de senaste åren sett liknande handel med illikvida aktier på Stockholmsbörsen i till exempel Hufvudstaden C.

Denna utveckling kommer att fortsätta, enligt Joakim Bornold, som dock anser att den idag främst berör aktier där marknaden inte är effektiv.

–  De stora bolagen går inte att påverka på det här sättet. Det kan också till slut bli så att lagstiftaren tittar på detta och ser till att man stävjer handeln på något sätt.

Platsannonser

Nyheter