Mat & DryckHelg

Jens Linders feta lycka

Publicerad
Uppdaterad

Fetaplock till majs storhelger

Text och bild: Jens Linder

När jag som tonåring första gången smakade fetaost var det början på en livslång kärlek. Jag minns att det var en sallad med bara osten samt gurka, oliver och grön paprika. Så enkelt och så smakligt.

Sedan har jag varit svag för den där lite karga, friska och tydliga smaken av får. Och jag vet att jag inte är ensam. Feta blev snabbt en del av det svenska kosthållet. En av mina guilty pleasures är pizza sardeller, oliver och tomat – i Sverige rätt så felaktigt kallat Napoletana – med tillägg av smulad feta. Perfekt en trött söndag.

Annons

Den första fetasorten jag provade som ung valp var bulgarisk och kom i en stor grönvit burk. Och den sorten gillar jag ännu allra mest; köper den så fort jag ser den. Sedan dess har Grekland fått monopol på namnet feta, men goda insaltade färskostar görs också i nämnda Bulgarien och över hela Balkan. Bäst utbud har butiker med livsmedel från dessa trakter. Men de börjar även dyka upp hos de stora kedjorna.

Tyvärr måste jag säga att jag inte smakat någon från industriell variant från Danmark eller Sverige som varit av hög klass. Däremot rätt många hantverksostar som mer än hållit måttet. Så kommer ni förbi någon gårdsbutik i sommar, passa på att handla in lite!

Nåväl, här kommer två små munsbitar baserade på det vita guldet. Lättlagade, goda och bra på en buffé om man ska ha majkalas.

Annons

Fetasnitt med tomat och kapris
De här smördegssnittarna gör man i ett huj. Men om de ska bli riktigt goda måste man förstås välja riktigt goda tomater som dryper av smak och saft, samt fetaost som man verkligen tycker om. Ett gott torrt vitt, chablis eller muscadet blir utmärkt till. Men rosévin eller lageröl kan vara klokare på en buffé där många smaker ska samsas.

Blir 8 munsbitar

Annons

2 smördegsplattor (cirka 200 g)
2 stora mogna tomater (gärna bifftomater)
nymald svartpeppar
100 g fetaost
2 msk kapris
några strån gräslök

1. Kavla ut smördegsplattorna till halv tjocklek. Hacka tomaterna och lägg i en liten bunke. Häll på lite olivolja och krydda med svartpeppar. Skär fetaosten i småbitar. Låt kaprisen rinna av.
2. Kladda på tomathacket på smördegen. Lägg på kapris och fetabitar
2. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 180). Grädda i 15 minuter. Skär till åtta snittar. Toppa med gräslök. Smaska i er på en gång.

Munsbit på lamm och fårost
Jag hade över lite lammfärs och kom på den här busenkla plockmatsrätten. Lamm och feta är ju en fantastisk kombination. En chianti med typisks drag av körsbär och lätt kryddighet är fint till, särskilt om man ska fortsätt äta kött eller chark. Men munsbitarna funkar utmärkt med en rosé med lite kropp eller – som till all buffémat – till en sval lageröl utan alltför mycken beska.

Tolv munsbitar

Färs:
200 g lammfärs eller nötfärs
1 tsk finhackad ingefära
2 ägg
1 kokt potatis (cirka 60 g)
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Övrigt:
1 msk smör + 1 msk olivolja
100 g fetaost
1 salladslök
lite milt paprikapulver (gärna ungerskt)

1. Blanda alla ingredienser till färsen och rör tills den börjar bli lite smetig. Form till en stor klump.
2. Hetta upp en medelstor stekpanna och tillsätt olja och smör. Lägg i hela klumpen och tryck tills den blir en stor kaka. Stek på båda sidor.
3. Ta upp och låt svalna. Skär till 12 munsbitar. Toppa med fetaost och salladslök. Strö över paprikapulver. Servera sval eller ljummen på buffé.

Annons