Mat & DryckNyhet

Fastna inte i det amerikanska burgarträsket

När Jens Linder ville göra en lite coolare, lugnare och friskare rätt blev det en öppen historia, som mer anknyter till mat från Grekland och Mellanöstern, än till det amerikanska köket. Han testade också med yoghurt istället för majonnäs i coleslawen. Foto: Jens Linder
Publicerad
Uppdaterad

Låt inte slentrian och vana ta kål på vällust och njutning. Jens Linder försöker tänka nytt.

Jens Linder

Jag tröttnar aldrig på hamburgare, denna världens mest ätna maträtt. Däremot vill jag variera detaljerna – för att vanan inte ska få sudda ut lusten. Ibland serverar jag exempelvis vegoburgare, med en bas på potatis och linser, som jag börjat gilla lika mycket som de köttiga.

Och efter att glupat i mig mången cheeseburgare med smältande ost och eldiga chilisåser, ville jag göra en lite coolare, lugnare och friskare rätt. Det blev en öppen historia, som mer anknyter till mat från Grekland och Mellanöstern, än till det amerikanska köket. Yoghurt istället för majonnäs i coleslawen; tjusande kryddor som spiskummin och korianderfrö; bara ett bröd istället för de dubbla.

Veganer och vegetarianska middagsgäster har triggat mig att experimentera vegosmeter över sommaren. Och efter en del mindre lyckade försök tycker jag att jag fått till det. Kombinationen av riktigt god potatis med linser är underbar, hoppas ni har lust att prova. Bjud gärna vänner på en burgarkväll, där alla kan väja mellan gräslöksburgaren och vegovarianten.

Annons

Öppen gräslöksburgare

Här ett slags öppen hamburgare eller hamburgermacka om man så vill. Den som vill kan förstås göra klassiska burgare med över– och underbröd. Vill du äta burgarna rare eller medium? Då bör du mala färsen själv och högst sex timmar före tillagningen.

8 tunna små burgare (4 portioner)

700 g nötfärs
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
½ dl finhackad gräslök
1 tsk färsk timjan
8 formbröd eller surdegsbröd

Annons

Tillbehör: skivad saltgurka och småtomater samt coleslaw

1. Skär gurka och tomat i tunna tunna skivor. Laga till coleslawen (se recept nedan).
2. Blanda färs, salt, peppar, gräslök och timjan snabbt utan att färsen blir alltför kompakt. Forma till åtta bollar. Platta till dem så de blir cirka ½ centimeter tjocka. Använd ett hamburgerjärn om du har.
3. Stek burgaren hastigt i stekpanna, en minut på varje sida, beroende på om du vill ha dem rare, medium eller well done. Det går förstås också att grilla på utegrill eller i grillpanna. Låt dem vila någon minut före serveringen.
4. Rosta bröden och lägg burgare och valda tillbehör på dem. Servera på en gång.

Coleslaw med fårost

Till eller på burgarna är det så gott med coleslaw. Jag gjorde en variant som kändes pigg och frisk, och mindre fetglansig än de sedvanliga. Den som vill kan lägga till någon matsked kallpressad rapsolja för att få en rundare smak.

Annons

4 portioner

400 g spetskål eller vitkål
1 salladslök
100 g fetaost
1 krm nymald svartpeppar
1 ½ dl tjock yoghurt
1 tsk Dijonsenap
1 tsk finriven vitlök
eventuellt 1 msk kallpressad rapsolja
salt efter smak

1. Tunnstrimla kålen och tunnskiva salladslöken och lägg i en bunke.
2. Smula ner fetaost och tillsätt svartpeppar, yoghurt, senap, vitlök (ev. rapsoljan) och salt. Rör om. Smaka av.
3. Låt stå kallt åtminstone en timme i kylen före serveringen.

Vegoburgare

Efter många experiment, tycker jag har fått till en god vegosmet till burgare. Prova gärna. Går också att göra köttbullar av.

4 portioner

250 g nykokt skalpotatis
250 g kokta röda linser
1 tsk finriven vitlök
1 tsk salt
1 1/2 msk mald spiskummin
½ tsk malda korianderfrön
½ tsk nyriven muskotnöt
½ tsk mald kryddnejlika
½ dl potatismjöl

1. Låt linserna rinna av ordentligt. Skala de ännu varma potatisarna.
2. Lägg ner linser och potatis i en rymlig bunke tillsammans med övriga ingredienser (utom stekoljan). Mosa grovt med en gaffel. Rör om tills smeten börjar bli smetig.
3. Ta upp hälften av smeten och mixa slät. Ös ner tillbaks i originalbunken. Blanda. Smaka av.
4. Forma till fyra bollar. Hetta upp en stekpanna med oljan. Stek på medelgod värme, cirka 3 minuter på varje sida. Vänd försiktigt, smeten är lösare än köttfärs. Biffarna blir mer och mer fasta ju längre de steks.
5. Servera på samma vis som vanligare burgare. Till exempel som den öppna gräslöksburgaren.

 

Annons