Finans Nyhet

Järnvägskaos kan få Stora Enso att flytta

Publicerad

Häften av Stora Ensos leveranser fastnade i den svenska tågtrafiken på grund av den bistra vintern. Nu överväger bolaget att flytta produktion från Sverige.

289 av Stora Ensos godsvagnar till europeiska och svenska kunder togs ur trafik den 4 januari i år. Detta berodde bland annat på stängda bangårdar andra vinterrelaterade problem, enligt Svenska Dagbladet.

Vagnarna som drabbades motsvarar mer än hälften av företagets totala transporter under en dag, vilket enligt Stora Enso motsvarar värden för 100 miljoner kronor. Samma dag fastnade även 73 tomma vagnar på väg tillbaka till Stora Ensos anläggningar.

Stora Enso är världens näst största papperstillverkare och tillika en av europas största godsköpare med en transportbudget på cirka nio miljarder kronor per år.

Annons

Bolaget hävdar att transportproblemet gjorde att kunderna krävde att transporterna skulle överföras från tåg till lastbil. Efter haveriet har pappersjätten ilsknat till rejält:

– Det är väldigt illa att det inte kommer fram våra varor till våra kunder. Samtidigt ställer det till oerhörda problem när vi inte får tillbaka tomma vagnar som vi kan lasta, säger Stig Wiklund, vice vd på Stora Enso Logistics till Svenska Dagbladet.

Ersättningsmöjligheterna är få eftersom händelserna är att likna vid Force Majeur, det vill säga händelser som försäkringsbolagen inte kan styra över.

Annons

Stora Enso är också mest intresserat av att köpa järnvägstransporter då det är mer kostnadseffektivt och även positivt för miljön. Men nu hävdar Stora Enso att man inom bolaget för diskussioner om drastiska åtgärder, vilket i praktiken skulle innebära att man tittar på hur produktion i svenska bruk skulle kunna flyttas till andra länder i Europa, enligt Svenska Dagbladet.

Man funderar även på att flytta andra verksamheter som exempelvis lagerhantering då man under förra vintern tvingades stänga flera fabriker på grund av överfulla lager.

Samtidigt stod det i dagarna klart att Stora Enso gör största investeringen någonsin och bygger ett massabruk i Uruguay. Där ska Stora Enso, ihop med chilenska börsnoterade bolaget Arauco, investera nära 13 miljarder kronor, enligt DN.

Annons
Annons