”Jag tror inte på den socialistiska utopin att staten ska äga allt”

Taggar i artikeln

Ilija Batljan SBB
Ilija Batljan, SBB:s vd.Ilija Batljan, SBB:s vd.
Publicerad
Uppdaterad

”Näringslivet är som ett hajstim. När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.” Det säger SBB:s grundare och vd Ilija Batljan i en intervju med DN.

Realtid.se

Under 2021 upprepade Ilija Batljan vid ett flertal tillfällen att SBB har som mål att bli Europas största fastighetsbolag inom samhällsfastigheter. Målet var att nå ett fastighetsvärde om 300 miljarder kronor till 2026.

Bolaget arbetar för tillfället med att sälja av fastigheter och delägaren för att få ner belåningsgraden. Fokus sedan länge är att ha en bra kreditrating.

DN har i sin reportageserie ”Välfärdsmiljardärerna” följt med Ilija Batljan under en dag. Dagen börjar i Nykvarn och avslutas i Skellefteå, via flyg från Bromma.

Annons

I DN-intervjun är det stort fokus på kommunens ägande eller icke ägande av fastigheter. Tillbyggnaden av Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm kommer upp som ett ett exempel.

– Liljevalchs skulle ha kostat 147 miljoner. Det kostade 584 miljoner. Om vi (SBB) bara hade gjort det för tio procent billigare har vi täckt hela mellanskillnaden, säger Batljan.

– Man säger att kommuner på lång sikt kan bygga och förvalta billigare. Men vad ska man göra med pengarna som försvinner redan dag ett?

Annons

Allt fler politiker har tagit plats inom fastighetsbranschen. Batljan menar att politiker inte är så lättköpta enbart för att de eventuellt uppvaktas av en tidigare politiker.

– Det kan finnas folk som vill ta en selfie med Anders Borg. Men det är inte samma sak som att göra en affär med Anders Borg, säger han. Före detta politiker bidrar med kunskap i bolagen, säger Batljan.

Den tidigare s-politikern kommenterar även ägandet av samhällsfastigheter.

Annons

– Jag tror inte på den socialistiska utopin att staten ska äga allt. Det är bara vackert på papper.

Annons