Finans Nyhet

”Jag skiter i EMI”

Publicerad

Den brittiska EMI-gruppen, världens tredje största musikbolag, redovisade en minskad vinst för helåret och pekade ut Coldplay som en av orsakerna. Coldplays album är nämligen försenat. ”Jag skiter i EMI”, säger Chris Martin, sångare i Coldplay.

Den hyllade artisten Chris Martin, gift med skådespelerskan Gwyneth Paltrow, visade i förra veckan att han inte hade mycket till övers för sitt skivbolag. Bland annat kallade han bolagets aktieägare för ”den moderna världens ondska” och kallade sin egen situation för slavförtryck.

Det var efter att förseningen av Coldplays album tvingat EMI att offentliggöra två vinstvarningar i februari som Chris Martin öppet kritiserade skivbolaget.

– Frågan om att Chris – eller någon annan artist – skulle kompromissa kvaliteten på ett album för att möta en företagsmässig deadline är absurd. Vi är självklart uppmuntrande av våra artisters kreativa ansträngningar, svarade EMI:s vd Eric Nicoli till kritiken.

Annons

EMI:s vinst för helåret räknat fram till 31 mars föll 13 procent till 141,9 miljoner pund, ungefär 1,9 miljarder kronor. Vd:n Eric Nicoli sade då att EMI Musics försäljning föll under förväntningarna på grund av bland annat förseningen av två stora album-släpp. Omsättningen föll 8,4 procent till 1,94 miljoner pund samtidigt som EMI tappade marknadsandelar i USA.

Bandet har sålt 20 miljoner skivor världen över och EMI räknar med att den kommande ska bli en riktig storsäljare.

Coldplays nya skiva skulle ha kommit ut redan under förra året, men kommer inte att finnas på hyllorna förrän 6 juni.

Annons
Annons