Ingrid Bonde svingar ny ordförandeklubba.
Ingrid Bonde svingar ny ordförandeklubba.
Styrelser

“Jag gillar att vara ordförande”

Ingrid Bonde tar över som ny ordförande i pensionsbolaget Alecta efter avgående Erik Åsbrink.

– Jag är jätteglad att den här möjligheten dök upp, säger hon.  

 

Uppdaterad 2019-03-27
Publicerad 2019-03-27

Tidigare har Ingrid Bonde varit vd för AMF Pension och har en lång och framgångsrik karriär i näringslivet. Fram till för två år sedan var hon vice koncernchef och finansdirektör för Vattenfall och hon har också varit generaldirektör för Finansinspektionen.

Idag har hon eget bolag och ett antal styrelseuppdrag. Hon är styrelseordförande i finansbolaget Hoist och ledamot i Loomis, Securitas. Hon är också ordförande i Klimatpolitiska Rådet.

Nu väljs hon alltså till ordförande i Alecta vid bolagets överstyrelsemöte den 11 april. Det passar henne utmärkt, säger hon till Realtid:

– Jag gillar att vara ordförande. Man kommer nära bolaget och ledningen. Och jag är väldigt förtjust i kollektivavtalad tjänstepension. Det är en fantastisk produkt.

Även om hon inte hunnit sätta sig in i Alectas utmaningar än känner Ingrid Bonde pensionsbranschen på ett övergripande plan sedan sin tid som vd för AMF Pension, som tecknade tjänstepension för LO-medlemmarna. Nu blir Unionens medlemmar hennes målgrupp via Alecta.

En utmaning för branschen är de förändrade förhållandena på arbetsmarknaden och att sprida kunskap om fördelarna med själva produkten:

– Jag är inte säker på att ungdomar som väljer andra anställningsformer vet vad de väljer bort, säger Ingrid Bonde.

Kenneth Bengtsson, ordförande i Alectas överstyrelse och sammankallande i Alectas beredningsnämnd, är nöjd med valet av ny ordförande:

– Ingrid Bonde har mycket relevanta erfarenheter från ledande positioner i både betydelsefulla företag och myndigheter, och från att delta i och leda styrelsearbete. Sammantaget är vi övertygade om att hon har de egenskaper som krävs för uppdraget som Alectas styrelseordförande, säger han i en presskommentar.

Dessutom föreslås Markus Granlund, Helena Hedlund och Jan-Olof Jacke bli nya ledamöter i Alectas styrelse.

Platsannonser