”Jag älskar udda bilar – men för mig har Teslan varit den sämsta av de alla”

Joakim Bornold, Levlers grundare och ordförande sammanfattar veckan.
Publicerad
Uppdaterad

Levlers grundare och ordförande, sparprofilen Joakim Bornold, sammanfattar börsveckan varje fredag. Vad var veckans överraskning? Veckans besvikelse? Och vem stod för veckans citat? Här är Joakim Bornolds summering.

Realtid.se

Överraskning: – Veckans överraskning bjöd jag själv på. Levler köper Fundlers privatkunder. Det kanske inte var en stor grej för mänskligheten, men en stor grej för oss på Levler. Affären visar på att affärsklimatet har förändrats och att det har gått rätt snabbt. För offensiva aktörer i den här marknaden finns det möjligheter när nu kapital snabbt gått från att vara gratis till att bli inte bara bli betydligt dyrare utan även svårtillgängligt. Jag tror vi kommer få se en hel del affärer inom fintech det närmaste året.

Besvikelse: – Den svenska kronan. Det fanns lite hopp om återhämtning för vår svenska krona men utvecklingen i Mellanöstern gjorde att den förhoppningen grusades. Dollarn steg snabbt till över 11 kronor igen och det krävs sannolikt lugn och ro både globalt och på hemmaplan för att kronan ska återhämta sig.

Utspel/citat: – Johan Forsell slutar som vd på Investor. Jag träffade på Johan så sent som för ett par veckor sen. På frågan hur länge han blir kvar som vd sa han att ingen vd bör sitta för länge och att det är viktigt att lämna plats till de som kommer underifrån. Förr eller senare kommer jag sluta, sa han. Och det blev uppenbarligen förr. Johan har gjort det otroligt bra som vd för Investor och jag tror att det är få människor som skulle känna igen honom på stan vilket är ett gott betyg i sfären där man ska verka utan att synas.

Annons

Vinnare: – Telia måste vi väl säga kom ut som veckans vinnare. Ett riktigt bra resultat och man måste ju ställa frågan hur hade det gått om Allison Kirkby stannat?

Förlorare: – Motvind för Tesla i senaste rapporten. Kommer den kraftigt försenade pickupen ändra på det? Jag vet att många älskar sin Tesla eller i alla fall imagen kring varumärket och Elon Musk, men själv är jag långt ifrån en Tesla fan boy. Jag har försökt i snart tre år att bli kompis med min Tesla 3 men snart åker den ut och det är ingenting jag kommer sörja då jag ser fram emot att byta ut den mot en Volvo istället. Jag älskar udda bilar och jag har ägt många bilar med dålig kvalitet genom åren, men för mig har Teslan varit den sämsta av de alla.

Bransch: – Den enes död den andres bröd. Det blir ohyggligt tydligt när striderna i Mellanöstern blossar upp igen och oljepriset kraftigt stiger. Våra norska grannar tjänar förstås stora pengar på att vara ett oljeproducerande land just nu och diskussionen om etik och moral brukar komma med det. Det är förstås inte Norges fel att priserna stiger och jag tycker det är bra att oljeproduktionen är utspridd över världen, vilket minskar beroendet av det ständigt oroliga Mellanöstern. Så länge vi är beroende av oljan behöver vi säkerställa att det finns produktion i väst.

Annons

 

Annons