Jack Ma kontrollerar inte längre Ant Group

Taggar i artikeln

Alibaba Ant Group Jack Ma
Före omstruktureringen ägde Jack Ma mer än 50 procent av rösterna i Ant via Hangzhou Yunbo och två andra enheter, enligt IPO-prospektet som lämnades in till börserna 2020. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Den kinesiska miljardären Jack Ma kommer inte längre att kontrollera Ant Group. Detta efter att fintechjättens aktieägare kommit överens om att omforma aktieägarstrukturen, enligt ett uttalande som släpptes av företaget på lördagen som CNN tagit del av.

Realtid.se

Efter justeringen kommer Ma:s rösträtt att sjunka till 6,2 procent, enligt uttalandet och CNN:s beräkningar.

Före omstruktureringen ägde Ma mer än 50 procent av rösterna i Ant via Hangzhou Yunbo och två andra enheter, enligt IPO-prospektet som lämnades in till börserna 2020.

Ant tillade i uttalandet att rösträttsjusteringen, ett steg för att göra bolagets aktieägarstruktur ”mer transparent och diversifierad”, inte kommer att resultera i någon förändring av några aktieägares ekonomiska intressen.

Annons

Ant sa att dess tio större aktieägare, inklusive Ma, hade gått med på att inte längre agera i samförstånd när de utövar sina rösträtter, och att de endast skulle rösta oberoende, och därmed skulle ingen aktieägare ha ”ensam eller gemensam kontroll över Ant Group.”

Översynen av rösträtterna kom efter att kinesiska tillsynsmyndigheter drog ur kontakten för Ants börsintroduktion på 37 miljarder dollar i november 2020 och beordrade företaget att omstrukturera sin verksamhet.

Som en del av företagets omstrukturering ansökte Ants konsumentfinansieringsenhet om att utöka sitt registrerade kapital från 1,2 miljarder dollar till 2,7 miljarder dollar. China Banking and Insurance Regulatory Commission godkände nyligen ansökan, enligt ett statligt meddelande som utfärdades i slutet av förra veckan.

Annons

Efter åtgärden kommer Ant att kontrollera hälften av sin centrala konsumentfinansieringsenhet, medan en enhet som kontrolleras av staden Hangzhou kommer att äga en andel på 10 procent. Hangzhou är staden där Alibaba och Ant har sitt huvudkontor sedan starten.

Ant Group är en fintech-filial till Alibaba, som båda grundades av Ma.

Annons