Medan USA och Kina dominerar AI och framtidsteknik, tycks Europa ha fastnat i byråkrati och försiktighet. Allt fler europeiska techbolag söker sig nu till Silicon Valley.
Techbolagen flyr Europa – kvävs av kapitalbrist och byråkrati


Mest läst i kategorin
Trots en växande global techsektor står Europa i skuggan av giganterna i USA och Kina.
Medan amerikanska och kinesiska företag investerar aggressivt i framtidsteknik som AI, kämpar europeiska bolag med byråkrati, splittrade marknader och svagt riskkapital, rapporterar Wall Street Journal.
Missa inte: 14 000 nya EU-lagar sedan 2019 – nu ska regelbördan ses över. Realtid
Thomas Odenwald, tysk entreprenör med lång bakgrund i Silicon Valley, återvände till Tyskland för att stärka AI-företaget Aleph Alpha. Men upplevelsen blev kortvarig.
”Om jag ser på hur snabbt saker förändras i Silicon Valley… det går så fort att jag inte tror att Europa kan hänga med”, säger han. Odenwald återvände snabbt till Kalifornien.

Nu går bilvärlden samman mot EU:s tuffa regler
Flera tunga namn i bilindustrin gör nu gemensam sak.
”EU är svagt”
I jämförelse har USA skapat 241 bolag med ett marknadsvärde över 10 miljarder dollar under de senaste 50 åren.
Europa? Endast 14. Enligt Mario Draghi, tidigare chef för Europeiska centralbanken, är den svaga techsektorn en nyckelfaktor bakom kontinentens ekonomiska stagnation.
”EU är svagt inom de framväxande teknologier som kommer att driva framtida tillväxt skrev han i en rapport från 2024.

Även ledande europeiska AI-bolag söker sig till USA. DeepMind köptes av Google redan 2014 och Parisbaserade Mistral AI samarbetar nu med både Microsoft, Google och Amazon.
I Berlin har Han Xiao, grundare av AI-företaget Jina AI, valt att flytta sin verksamhet till USA.
”När tyskar talar om AI handlar det först om etik och reglering”, säger han.
Läs även: Experten: EU har försatt svenska företag i limbo. Realtid
Senaste nytt
”Alltför försiktiga”
Regelverken lyfts ofta som ett centralt hinder.
Enligt en undersökning från Amazon lägger europeiska företag 40 procent av sina IT-budgetar på att efterleva regler. Två tredjedelar av företagen förstår inte vad som krävs enligt EU:s nya AI-lag.

EU-förslag: Vad händer när handsprit förbjuds? ”Hål i huvudet”
EU föreslås förbjuda etanol, då det kan orsaka cancer och påverka arvsmassan. Det innebär att handsprit förbjuds. ”Hål i huvudet”.
Samtidigt är det kulturella klimatet en utmaning.
”I Tyskland är många alltför försiktiga”, säger Karlheinz Brandenburg, uppfinnaren bakom MP3-formatet.
Chris Hill från Londonbaserade EdenBase berättar: ”Jag får pitchar som säger ’Det här kan bli ett företag värt 50 till 100 miljoner dollar’ – och det intresserar mig inte.”
Flera aktörer pekar nu på behovet av en mer dynamisk och integrerad marknad, där riskkapital kan flöda lättare och entreprenörskap uppmuntras snarare än kvävs. Men för närvarande verkar Europas teknikframtid fortsätta formas – någon annanstans.
Läs även: Pessimismen breder ut sig bland Europas företag. Realtid

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.