Realtid

Statens AI-plan sågas: "Bryter mot grundläggande lagar"

statens
AI-kommissionens ordförande Carl-Henric Svanberg får ta emot skarp kritik för förslag om datadelning och sekretessundantag. (Foto: Canva/Henrik Montgomery/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 10 juni 2025Publicerad: 10 juni 2025

En månad efter att näringslivet lanserade Svenska AI-reformen för att kompensera för statens passivitet, visar remissvaren på AI-kommissionens färdplan att kritiken mot regeringens utredning är omfattande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Akademikerförbundet SSR går hårt åt AI-kommissionens förslag och kallar hela utredningen för ”en glättig reklamfolder”, inte en seriös kartläggning av AI:s möjligheter och risker.

”Hur en utredning bör jobba har dessvärre AI-kommissionen valt att frångå”, skriver Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, och Simon Vinge, förbundets chefsekonom, i Arbetsvärldens debattartikel.

Missa inte: Fejkade AI-videor med kändisar blåser småsparare på miljarder. Realtid

Dålig representation

Kritiken riktas mot både process och innehåll. Förbundet menar att kommissionen motiverat sina brister med tidspress.

”För så genomgripande lagstiftning bör det finnas en chans att hinna förstå och förankra förslagen”, skriver Erkers och Vinge.

hård
Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, och Simon Vinge, förbundets chefsekonom. (Foto: Akademikerförbundet SSR)

Särskilt problematiskt är enligt dem att stora delar av välfärden i kommuner och regioner inte ens varit representerade i själva utredningen – trots långtgående förslag på området.

ANNONS
ANNONS

Kontroversiell dataövervakning

AI-kommissionens förslag har väckt oro för omfattande datadelning och övervakning.

Bland de mest omdiskuterade punkterna finns förslag om att all data som myndigheterna har ska delas fritt mellan dem, vilket Akademikerförbundet SSR beskriver som ”motsatsen till dagens regler”.

AI i vården: Teknik upptäcker sjukdom innan läkarna gör det

Ett otröttligt stöd i vårdens mest kritiska ögonblick.

Kommissionen föreslår också att sekretessen för hälso- och sjukvårdsdata ska kunna brytas ”om det behövs för att ställa bättre diagnoser”.

Detta kritiseras som ”en väldigt öppen formulering för att dela extremt integritetskänslig data”.

Välfärden riskerar halka efter

Förslaget att utnyttja AI-teknik med data från Försäkringskassan, Skatteverket och socialtjänsten för att ”förebygga och förhindra” brott pekas av Akademikerförbundet som mest kontroversiellt.

ANNONS

”AI-kommissionen tar inte ens upp att förslagen riskerar att bryta mot grundläggande lagar, vilket borde vara en av deras viktigaste uppgifter”, konstaterar Erkers och Vinge.

Läs även: Nvidia satsar på brittisk AI – ser ett ”Guldlocksläge”. Dagens PS

Samtidigt som AI-kommissionens förslag möter motstånd, varnar fackförbundet Vision för att den offentliga sektorn riskerar att halka efter i AI-utvecklingen på grund av kompetensbrist.

”Dagens kompetensbrist hindrar många av Visions medlemmar från att använda den nya tekniken i större utsträckning. Det skapar onödig stress och oro”, säger Visions vice ordförande Dalia Eid i ett pressmeddelande.

Privat initiativ fyller statens vakuum

Kritiken kommer en månad efter att näringslivets Svenska AI-reformen lanserades i maj.

Initiativet från AI-bolaget Sana ska ge 2,3 miljoner svenskar inom offentlig sektor, utbildning och civilsamhälle gratis tillgång till avancerade AI-verktyg.

Löneklyftan exploderar – AI-kunniga drar ifrån resten

En ny lönehierarki växer fram på svenska arbetsplatser.

ANNONS

Det privata initiativet framstår alltmer som en direkt kontrast till den statliga utredningens kontroversiella förslag.

Medan Sana fokuserar på att demokratisera tillgången till AI-verktyg, kritiseras AI-kommissionen för att vilja öppna spjällen för omfattande datadelning och övervakning.

Missa inte: Dagens ungdom: Allt fler studenter stängs av för fusk med AI. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS