Kinas AI-bolag DeepSeek har på rekordtid seglat upp som en global utmanare till OpenAI och Google. Företaget bakom väcker både beundran och misstänksamhet.
Kinas AI oroar USA – kan bli ett säkerhetshot


Mest läst i kategorin
När kinesiska DeepSeek i januari lanserade sin AI-modell R1, väckte det uppmärksamhet långt utanför Hangzhous techkvarter.
Modellen presterade bättre än flera västerländska motsvarigheter på standardiserade tester – trots att kostnaden för utvecklingen uppgavs vara under 5 procent av vad OpenAI:s GPT-4 kostat att bygga.
Missa inte: AI är ett misslyckande – levererar inte. Realtid
Det blev en väckarklocka för Silicon Valley – och en symbol för hur snabbt Kinas AI-sektor har mognat.
DeepSeeks grundare Liang Wenfeng är en gåtfull figur. Enligt Bloomberg är han tillbakadragen, men tekniskt briljant, med ett rykte om att förstå forskningen bättre än sina egna ingenjörer.

Europeiska utmanaren: ”Bättre än Deepseek”
Mistral AI släpper nya modeller.
Använder förbjudna Nvidia-chip
Han ger ofta unga praktikanter ansvar för centrala projekt, i en kultur som premierar snabbhet och innovation snarare än hierarki.
Företagets filosofi är enkel: öppenhet i kod, slutenhet i struktur. Inga intervjuer, inga offentliga svar på anklagelser – bara resultat.

Enligt Financial Times har amerikanska myndigheter inlett granskningar av DeepSeeks eventuella användning av förbjudna Nvidia-chip. USA:s exportförbud mot avancerade AI-processorer till Kina har dock, enligt flera analytiker, snarare pressat kinesiska bolag till att bli mer effektiva.
”Det har skapat ett darwinistiskt klimat – den som gör mest med minst överlever”, säger Wei Sun på Counterpoint Research till Bloomberg.
Senaste nytt
Avfärdar anklagelserna
Samtidigt växer oron i USA för att DeepSeek är mer än ett lovande techbolag. En rapport från USA:s kongress anklagar företaget för att ha olovligen använt data från OpenAI och hävdar att DeepSeek kan utgöra ett säkerhetshot.
Företaget har avfärdat anklagelserna som grundlösa. Kina har i officiella uttalanden försvarat DeepSeek och andra AI-aktörer som nycklar till landets teknologiska självförsörjning.

Dessa jobb kan snart ersättas av AI
Om du söker efter nytt jobb vid sidan om pensionen kan det vara klokt att undvika de som finns med på listan.
Amazon och Microsoft har redan börjat erbjuda DeepSeeks modeller i sina molntjänster, ett tecken på att prestanda ofta trumfar politik.
Men skeptiker som Anthropics chef Dario Amodei efterlyser hårdare exportkontroller och ökad insyn i hur kinesiska modeller tränas.
”De bästa återvänder hem”
Trots misstänksamheten växer intresset för DeepSeek också i väst.
”Vi vet inte vad deras egentliga intentioner är. Det är som en svart låda”, säger Dmitrij Shevelenko på Perplexity AI, som ändå valt att använda DeepSeeks teknik i sin amerikanska tjänst – dock efter omfattande censurfilter.
Missa inte: USA ville stoppa Huawei – hotar Nvidia på AI-marknaden. Realtid
Kina ser nu DeepSeek som en symbol för landets AI-renässans. Regeringen har omfamnat startupvärlden efter flera år av regleringsiver, och investerar massivt i AI och halvledare.
”Silicon Valley är inte längre lika attraktivt för unga kinesiska ingenjörer. De bästa återvänder hem”, säger George Chen på Asia Group.

När tekniken knackar på – vilka jobb står pall för AI-vågen?
AI är ett ämne som blir mer och mer vanligt i vår vardag. Här kommer vetenskapen och svaren om vilka jobb som blir påverkade.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.