Realtid

Datacenterkaos: Miljarder investeras – men bristen växer

Datacenter
Mark Zuckerberg, VD för Meta, presenterade nyligen företagets planer på att bygga ett AI-datacenter så stort att det skulle täcka en betydande del av Manhattan. (Foto: Godofredo A. Vásquez/Lise Åserud/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 06 feb. 2025Publicerad: 06 feb. 2025

Teknikjättarnas miljardrullning på datacenter fortsätter – trots kapacitetsbrist och regleringshinder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Datacenter byggs i rekordfart, men efterfrågan är ännu större. Investeringarna slår nya rekord, drivet av teknikjättarnas behov av beräkningskraft för AI och molntjänster, skriver The Economist.

Ett datacenter är en stor anläggning fylld med servrar och nätverksutrustning som lagrar och bearbetar data. Det är hjärtat i internet och används för allt från att köra AI-modeller och molntjänster till att strömma video och hantera företagsdata.

Missa inte: Google ska driva sina datacenter med kärnreaktorer. Realtid

Problemet? Det tar längre tid att bygga nya anläggningar, viktiga komponenter är svåra att få tag på, och vissa länder bromsar expansionen av miljöskäl.

Håll koll på det senaste – allt från Musk till Minusräntor.
Följ vårt nyhetsbrev!

Jakten på bästa läget

Samtidigt slåss teknikjättarna om de bästa platserna med billig el och snabb uppkoppling.

Mark Zuckerberg, vd för Meta, presenterade nyligen företagets planer på att bygga ett AI-datacenter så stort att det skulle täcka en betydande del av Manhattan.

ANNONS

”Vi satsar stort på AI och behöver infrastruktur som matchar våra ambitioner”, sa han under en investerarkonferens, enligt The Economist.

Meta är dock långt ifrån ensam. De fyra största molnleverantörerna – Alphabet, Amazon, Microsoft och Meta – spenderade tillsammans 180 miljarder dollar (ungefär 1 900 miljarder kronor) på datacenter under 2024.

Techjättarnas elslukande drabbar vanligt folk

En massiv utbyggnad av datacenter för AI orsakar snabbt stigande elpriser i USA. Nu kräver många att techbolagen tar större ansvar.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Fullt hus i serverhallarna

Trots den massiva expansionen är marknaden pressad av kapacitetsbrist. I Nordamerika är endast 2,8 procent av datacenterutrymmet outhyrt – och byggtiderna har förlängts från 12–18 månader till uppemot tre år.

”Vi ser en stor utmaning i att få tillgång till nödvändiga komponenter, särskilt transformatorer, vilket skapar förseningar”, säger Jon Lin, chef vid datacenteroperatören Equinix, enligt The Economist.

Samtidigt möter datacenterindustrin ökade regleringar. I Malaysia har myndigheterna avslagit nya ansökningar för att spara energi och vatten. Även i Europa, exempelvis i Dublin, har nya anläggningar stoppats.

Här byggs Europas största AI-center – trots grönt bälte

På ett fält utanför London ska Europas största datacenter för AI och molnteknologi ta form. Men projektet har mött kritik.

ANNONS

AI driver på – datacenterbristen består

Trots detta väntas investeringarna fortsätta.

Prognoser visar att minst 63 gigawatt ytterligare kapacitet kommer att tillföras globalt under de kommande åren – motsvarande hela Storbritanniens elproduktion.

Kapacitetsbristen lär hålla i sig – trots miljardinvesteringarna. Den växande efterfrågan på AI och molntjänster gör att experter inte ser något slut på datacenterboomen inom en överskådlig framtid, skriver Economist.

Läs mer: Amazons ”zombie”-datacenter visar problem med energibrist. Dagens PS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS