Realtid

Därför ringde Elsäkerhetsverket om laddboxen från Easee: ”Olagligt!”

"Som jag förstår det hör det inte till vardagligheten att elinspektörer från Elsäkerhetsverket ringer och vill kommentera inslag, men även de tittar naturligtvis på Youtube och det är inte konstigt att de reagerar om de ser något som de i sin myndighetsanställning inte anser är korrekt", säger Peter Esse till Realtid. Foto: Youtube
"Som jag förstår det hör det inte till vardagligheten att elinspektörer från Elsäkerhetsverket ringer och vill kommentera inslag, men även de tittar naturligtvis på Youtube och det är inte konstigt att de reagerar om de ser något som de i sin myndighetsanställning inte anser är korrekt", säger Peter Esse till Realtid. Foto: Youtube
Anders Frick
Uppdaterad: 19 sep. 2023Publicerad: 19 sep. 2023

Efter att Elsäkerhetsverket säljstoppade laddboxarna Easee Home och Easee Charge så lanserade norska Easee en uppgraderad laddbox som marknadsförs med att vem som helst ska kunna installera den genom ett enkelt klick. Den snabbkopplingsbaserade installationen är laglig i Norge men dock olaglig i Sverige – något som youtubern Peter Esse nyligen fick veta, och det med besked.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Laddboxbolaget Easee har varit i blåsväder, något som vi på Realtid återkommande har skrivit om. Youtubern och teknikbloggaren Peter Esse har också följt händelserna, och visade nyligen i en film  hur enkelt det är att installera Easees senaste laddbox, Easee Charge Lite. En elektriker installerar bakstycket med tillhörande kablar och så kallat blindskydd. Därefter är det bara att sätta fast själva laddboxen med ett enkelt klick.

”Du kan utföra uppgraderingen själv, tack vare vår innovativa Plug & Play-teknik. Detta gör att du enkelt kan skala upp systemet utan extra installationskostnader”, skriver Easee på sina svenska webbsidor.

Efter att teknikbloggaren gjorde just så och publicerade filmen dröjde det inte länge innan Elsäkerhetsverket ringde för att berätta att det han gjorde var olagligt. Endast en auktoriserad installatör eller en elektriker som ingår i ett elinstallationsföretags egenkontrollprogram får använda snabbkopplingar, vad beskedet.

– Som jag förstår det hör det inte till vardagligheten att elinspektörer från Elsäkerhetsverket ringer och vill kommentera inslag, men även de tittar naturligtvis på Youtube och det är inte konstigt att de reagerar om de ser något som de i sin myndighetsanställning inte anser är korrekt, säger Peter Esse till Realtid.

Förklaringen ligger i själva klicket, alltså fastsättningen av laddboxen på bakplattan med hjälp av snabbkoppling. Det är lagligt i Norge, men olagligt i Sverige.

– I det här fallet kände jag mig mycket säker på vad som var tillåtet och inte baserat på laddboxtillverkarens uppgifter – uppgifter som tillverkaren även i efterhand har bekräftat. Men ju mer insikt jag fått om den gemensamma marknaden (EU+EES) och de gemensamma reglerna, ju mindre förstår jag hur olika länder kan komma fram till olika saker i denna fråga. Samtidigt har andra företag, som också tillverkar laddboxar med separat bakplatta, kännedom om att det faktiskt skiljer mellan Norge och Sverige i just denna fråga, säger Peter Esse, och tillägger att han personligen tycker att det nog borde vara lagligt för alla privatpersoner att sätta fast laddboxar med snabbkoppling både i Sverige och Norge.

Easee Charge Lite är hårdvarumässigt samma box som den säljstoppade Easee Home, men med ny mjukvara. Även Easee Home har marknadsförts med snabbkoppling.

Realtid söker Easee för en kommentar om varför de på sina svenska webbsidor inte påpekar att klickmanövern med snabbkopplingen är olaglig i Sverige.

ANNONS

Uppdatering 2023-09-19, kl 14:30:
Easees marknadschef Martin Langeland har nu återkopplat till Realtid per e-post och frågar om vi verkligen har fått bekräftat från ESV, Elsäkerhetsverket, att snabbkopplingen är olaglig i Sverige. (Realtids svar är ja).

Uppdatering 2023-09-19, kl 15:00:
Easee återkopplar igen med följande uttalande: ”Vi er i dialog med ESV og har ingen ytterligere kommentar. Med vennlig hilsen, Martin Langeland”

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]