Realtid

Amerikansk teknik bakom Kinas super-AI

Deepseek
Nvidias vd Jensen Huang träffade nyligen Donald Trump för att diskutera frågor relaterade till artificiell intelligens och potentiella skärpningar av exportkontroller. (Foto: David Zalubowski/Claudio Bresciani/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 07 feb. 2025Publicerad: 07 feb. 2025

För ett par veckor sedan skakade kinesiska Deepseek om världen med sin avancerade AI. Nu börjar det framkomma att tekniken möjliggjorts av sofistikerade smuggelnätverk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots USA:s försök att blockera Kina från att få tag på avancerade AI-chip, letar sig dessa ändå in i landet genom omfattande smuggelnätverk.

Amerikanska företag som Nvidia har strikta exportförbud, men olika metoder används för att kringgå dessa – från falska dokument till kreativa transportlösningar.

När ett företag i Malaysia förra året beställde 2 400 av Nvidias kraftfulla Hopper 100-chip väcktes misstankar. Beställningen gällde ett av de mest eftertraktade chipen för AI-utveckling – och dessutom hade köparen ingen tidigare historik med Nvidia.

Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

En grupp inspektörer skickades till Malaysia, där de fick bekräftat att chippen användes i ett datacenter i Johor Bahru. Men kort efter att inspektörerna rest hem, packades chippen ner och skickades vidare till Kina.

”På ett år smugglas kanske mellan hundra och tvåhundratusen chip”, säger Jimmy Goodrich, techanalytiker vid tankesmedjan Rand, till Svenska Dagbladet.

Missa inte: Europa storsatsar på egen Deepseek – ska utmana USA och Kina. Realtid

Kringgår restriktionerna

ANNONS

Smugglingsmetoderna är ofta sofistikerade och involverar komplexa nätverk av köpare, säljare och kurirer. Enligt Wall Street Journal har dessa nätverk lyckats kringgå amerikanska restriktioner genom att använda olika metoder för att dölja chippen under transporterna.

USA:s strategi har varit att både satsa på inhemsk produktion och att strypa Kinas tillgång till den senaste tekniken.

I Arizona byggs nu fabriker som ska tillverka avancerade chip på amerikansk mark, samtidigt som exportrestriktionerna har skärpts. Enligt bedömare har detta gjort att Kinas chiputveckling släpar efter USA med upp till femton år.

Men trots dessa hinder fortsätter Kina att hitta vägar framåt. AI-företaget Deepseek har visat att landet kan konkurrera med USA på algoritmnivå, men bristen på kraftfulla chip begränsar utvecklingen.

DeepSeek i blåsväder. AI-jätten bannlyst på flera håll

Kinesiska AI-bolaget DeepSeek möter allt större motstånd från myndigheter och företag världen över. Deras populära AI-modeller och chattbottar har blivit

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Ökad rivalitet

Enligt Chris Miller, professor vid Tuftsuniversitetet och författare till boken Chip War, har Kinas största möjlighet varit att köpa på sig chip under perioder då USA:s restriktioner dröjt.

”Lobbyister från amerikanska företag har försenat restriktionerna, och Kina har utnyttjat dessa fönster för att köpa på sig stora mängder chip”, säger Miller till Svenska Dagbladet.

ANNONS

Denna utveckling har lett till en intensifierad teknologisk rivalitet mellan USA och Kina, särskilt inom AI-området. Enligt BBC har Deepseeks framgångar väckt frågor om USA:s förmåga att begränsa Kinas teknologiska framsteg

Vill inte upprepa misstaget

”Vårt misstag med Tiktok kan återupprepas med AI, men med långt större konsekvenser”, säger Miller och syftar på hur kinesisk teknik kan påverka globala informationsflöden.

Nvidias vd, Jensen Huang, har inte offentligt kommenterat Deepseek specifikt.

Han träffade dock nyligen USA:s president Donald Trump för att diskutera frågor relaterade till artificiell intelligens och halvledarindustrin.

Under mötet diskuterades bland annat Deepseeks framsteg och potentiella skärpningar av exportkontroller för AI-chip, uppger Reuters.

Brutala börsraset i USA kostade nio miljarder – för svensk pension

Flera teknikjättar som Microsoft och Nvidia har rasat på börsen de senaste dagarna. Det har gjort att över nio miljarder har gått upp i rök för svensk allmän pension.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

ANNONS
Lär dig av AI-experterna

På Al Unlocked får du en halvdag med fyra av Sveriges mest framstående AI-experter - för dig som vill gå från nyfiken till kunnig.

Boka här
ANNONS