Amanda Lundeteg, vd och talesperson, Stiftelsen Allbright
Amanda Lundeteg, vd och talesperson, Stiftelsen Allbright. Foto: Linnéa Jonasson/Appendix Fotografi,
Jämställdhet

Investor bäst på jämställdhet i ledningen – 15 bolag ratar kvinnor helt

Investor utmärker sig som det enda börsbolag som uppnått jämn könsfördelning i ledningen under de senaste tio åren, enligt Allbrights senaste rapport om jämställdhet i svenska börsbolag. 

Uppdaterad 2021-03-08
Publicerad 2021-03-08

Jämställdhet i näringslivet har, i sin helhet, gått framåt i Sverige under de senaste tio åren. Investeringsbolaget Investor utmärker sig här som det enda börsbolag som “konsekvent uppnått jämn könsfördelning i ledningen under de senaste tio åren." Men det finns även15 bolag som årligen saknat kvinnor i ledningsgruppen. Det framgår av Allbrights senaste rapport över börsbolagens jämställdhet senaste årtiondet.

Investor är det enda svenska börsbolag som sedan 2011 uppvisat jämn könsfördelning i ledningsgruppen. Enligt rapporten talar detta “för en god förmåga att behålla kvinnor i toppen, men sprider även ett mindre smickrande skimmer över börsens övriga bolag.”

Även fastighetsbolaget Atrium Ljungberg får ett hedersomnämnande i och med att bolaget placerat sig på Allbrights jämställda börslista varje år förutom år 2012, och det med anledning av att bolaget hade fler kvinnor än män i ledningsgruppen.

Andelen kvinnor i börsens ledningsgrupper har under perioden ökat med 67 procent, från 36 procent för tio år sedan. Antalet vd-kvinnor har samtidigt mer än fördubblats och andelen jämställda börsbolag är fyra gånger fler. 

– Börsbolagen behöver mer press. Det har vi sett historiskt. Störst framsteg gör bolagen de år debatten varit som hetast och strålkastarljuset som starkast, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright, i en presskommentar.

Antalet jämställda bolag har även det ökat markant, från 5 procent av bolagen på börsen för tio år sedan till 19 procent år 2020. Samtidigt har andelen bolag som helt saknar kvinnor i ledningen halverats, från 39 till 21 procent av börsens bolag.

Fastighetsbolagen har under senaste tio åren mer än fördubblat andelen kvinnor i ledningsgrupperna, från 18 till 38 procent, och är därmed klart bäst av alla branscher. Kraftförsörjning går istället åt motsatt riktning: redan i botten av listan 2013, med endast nio procent kvinnor i ledningarna, har branschen sedan 2015 utvecklats åt helt fel håll, enligt Allbright, som noterar att andelen kvinnor i ledningen stadigt legat på noll.

– Ledningsgrupperna är nyckeln. Andelen kvinnor i börsens ledningsgrupper har ökat med två tredjedelar. Fyra gånger fler bolag är nu jämställda. Men bolagen har tappat tempo, säger Amanda Lundeteg.

Stiftelsen Allbright
Källa: Stiftelsen Allbright

15 bolag helt utan kvinnor i ledningsgruppen

Men om jämställdheten i svenska börsbolag går framåt så gäller det inte alla börsbolag. Hela 15 bolag har årligen kvalat in på listan över bolag som istället helt saknar kvinnor i ledningsgruppen. Bland dessa finns New Wave och Novotek.

 

Platsannonser