Finans Nyhet

Investor-avhopparnas fond lägger ned

Taggar i artikeln

Hedgefond Investor Nordea
Madragues partnerteam. Överst: Mattias Sjödin, Daniel Pettersson, Niclas Erneholm. Nederst: Lars Frånstedt och Martin Persson. Fot: Madrague.Madragues partnerteam. Överst: Mattias Sjödin, Daniel Pettersson, Niclas Erneholm. Nederst: Lars Frånstedt och Martin Persson. Fot: Madrague.
Madragues partnerteam. Överst: Mattias Sjödin, Daniel Pettersson och Niclas Erneholm. Nederst: Lars Frånstedt och Martin Persson. Fot: Madrague.
Publicerad

Hedgefondförvaltaren Madrague Capital Partners har lagt ned sina bägge fonder och är nu också inne i likvidationsprocessen av bolaget. Fondförvaltaren startades av ett gäng Investor-avhoppare 2012 och har både Nordea och Investor som ägare.

Investors tidigare tradingchef Lars Frånstedt lämnade investmentbolaget 2011 för att starta hedgefonden Madrague i början av 2012. Investor hade bestämt sig för att lägga ned avdelningen och Lars Frånstedt tog med sig hela gänget till Madrague.

Efter åtta år kastar de nu in handduken. 

Den huvudsakliga fonden, Madrague Equity Long/Short, har i år gått ned 9,2 procent. På tre år har den gått ned 13,06 procent. 

Annons

När fonden startade var målet att avkasta 10-15 procent med en volatilitet på 10 procent.

– Vi har haft två fonder totalt med tillsammans 1,6-1,7 miljarder kronor. Vi tog beslutet att lägga ned framåt våren. Det som har hänt med corona har inte hjälpt till, men vi har haft det tufft de sista två åren. I samband med det har det varit svårt att få in det kapital vi tycker att vi behöver för att bli lönsamma, säger Martin Persson, vd på Madrague Capital Partners.

Enligt ett meddelande daterat den 20 maj berättade Madragues ägare och styrelse för andelsägarna att företaget har beslutat att avveckla verksamheten, vilket sajten Hedgenordic rapporterade om samma datum. Meddelandet lades ut offentligt den 6 juli på företagets hemsida.

Annons

Den 25 maj inkom ett ärende till Finansinspektionen där Thomas Segell, operativ chef på Madrague, meddelar att Madrague Capital Partners har beslutat att avveckla verksamheten samt likvidera bolaget. 

– Andelsägarna har fått tillbaka sina fondandelar, det gick på ett par dagar. De kostnader som finns tar vi partners, säger Martin Persson.

Ägarna är Madragues fem partner, Nordea och Investor. Andelsägare i fonden har varit stora institutioner och privatpersoner, inklusive företagets partner.

Annons

Nordea gick in som ägare till 40 procent för två år sedan. Som följd av nedläggningen av Madrague har Nordea likviderat fonden Nordea 1 – European Long Short Equity Fund och investerarna har fått tillbaka sin andel av tillgångarna, meddelar presstalespersonen Carl Hemeren på Nordea.

– För Nordeas del är resultatet i denna affär inget som vi går in på. Nordea är i tyst period inför vår kvartalsrapport. Om resultatet har någon effekt inkluderas det i vår övriga rapportering, säger Carl Hemeren.

Investor har ett ägande på 15 procent och får nu tillbaka sin fondinvestering med den tillväxt som har genererats över åren, meddelar företagets kommunikationschef Viveka Hirdman-Ryrberg.

– Vi var ju med från start i Madrague och känner teamet väldigt väl då de tidigare arbetade på Investor. Nedläggningen sker på initiativ av management i fonden och vi har stöttat dem i detta.

Magnus Persson på Madrague säger att likvidationen av företaget troligen kommer att ta året ut.

Vad händer med er nu?
– Jag vet inte vad som händer med oss. Vi har jobbat tillsammans länge och har varit ett tight team, först på Investor och sedan på Madrague.

Finansinspektionen meddelar att man ännu inte fått in någon begäran om återkallelse av bolagets tillstånd.

Annons